Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrick Federley: Fredrick Federley: Stödet för klimatet får inte minska

I spåren av de åtgärder som tas för att hantera smittspridningen påverkas samhällen enormt. När väl pandemin är under kontroll måste vi fortsätta arbetet för en mer hållbar framtid, det är inte något vi kan förbise. Det är viktigt att vi står enade och samarbetar för att komma igenom detta på bästa sätt men vi får inte glömma att det finns en tid efter krisen.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Coronakrisen har blivit kanske den främsta utmaningen i fredstid för EU-samarbetet. Ett prov för institutionerna och solidariteten mellan medlemsländer. Mitt i all den mänskliga påfrestning som viruset medför har även den ekonomiska ansträngningen blivit tydlig. Med länder vars befolkning sitter hemma för att landet går på sparlåga får sig ekonomin en rejäl smäll med företag som går i konkurs och människor som står utan arbete. När väl krisen är över måste vi se till att återbygga samhället igen på rätt sätt för att stå rustade inför framtida kriser. EU:s miljö- och klimatpaket, den Gröna given, kan ge en chans att kickstarta ekonomin över hela Europa och samtidigt ställa om till ett klimatsmart samhälle.

Alla måste påminnas om att klimatomställningen fortsatt är en avgörande överlevnadsfråga trots att världen kämpar mot ett virus. Med de klimatutmaningar som vi står inför så kommer samhället återigen sättas under hård press. Det känns avlägset att prata om klimathot men det finns där och kommer ha en lika stor påverkan på vår befolkning och ekonomi som ett virus har idag. Vi måste lära oss läxan nu och inte när väl städer hotas av förhöjd vattennivå eller skogsbränder härjar och förstör människors boende och leverne, för då kan det vara för sent.

Coronaviruset kommer inte se till att klimatförändringar och nedbrytningen av naturen försvinner. Dock ser vi hur snabbt naturen återhämtar sig. Det ger hopp om att det lönar sig att investera för miljön - utan att hålla människor hemma. Vi kan inte ställa coronaviruset och klimathoten mot varandra utan vi måste kämpa mot dem samtidigt för att kunna bli starkare.

Det är svårt att fokusera på något annat än vad som sker just nu gällande coronaviruset, men vi måste försöka vara klarsynta och inte vare sig förminska coronaviruset eller ignorera klimathoten. Vi har inte råd eller tid att minska klimatinvesteringarna. Agerar vi utan eftertanke kommer det få förödande konsekvenser för vårt samhälle och befolkning när vi väl står inför ett hot som ett vaccin inte kan hjälpa mot.