Fredrick Federley: Krisen borde göra att fler stöttar lokala yrkesfiskare

Efter Brexit blev ett antal positioner lediga i Europaparlamentets olika utskott och jag har nu tagit plats som ordinarie ledamot i fiskeriutskottet. Det sluter cirkeln kring mitt arbete som nu kommer beröra allt från miljö, jordbruk, biologisk mångfald, energi, forskning till numera hav.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS
Bild: Pontus Lundahl/TT

Det känns faktiskt både spännande och extra viktigt i dessa tider att kunna försvara svenska intressen inom ett brett spektrum och speciellt när många sektorer är hotade på grund av coronavirusets påverkan.

Det är ingen nyhet att coronaviruset har haft stort inflytande på många sektorer inom samhället till följd av att flera länder stängt ner och därmed minskat importen kraftigt. Fiskesektorn är inget undantag. Flera yrkesfiskare står inför ekonomiska utmaningar när priset på vissa fiskarter är ovanligt lågt och där priset på havskräftor fullkomligt har rasat. Krisen har visat det tydligt att det är viktigare nu än någonsin att handla svenskfångad fisk och skaldjur för att säkra att det även ska kunna gå i framtiden.

ANNONS

Sorgligt nog är det en trend vi har sett länge. Fisket har minskat drastiskt på många ställen i Sverige. Det beror på flera saker, bland annat reglerna kring arbetsredskap, dålig lönsamhet och krånglig byråkrati. Istället är det stora fiskeflottor, inte sällan från andra europeiska länder, som trålar in vinningar.

Vi från politikens sida borde därför arbeta för att öka och utveckla det småskaliga fisket. Detta kan i sin tur innebära att fler jobb skapas på landsbygden om man kan underlätta fiskodling och fiskproduktion. Men för att nya generationer ska vilja bli fiskare behöver vi också göra det lättare för någon att köpa och ta över fiskeföretag.

Det finns mycket att göra för fisket i både Sverige och inom EU. Att det finns stora och livskraftiga fiskebestånd är viktigt för den biologiska mångfalden. Ska vi bevara och utveckla fiskebestånden får vi inte fiska för mycket. Det kräver också att vi har en bra miljöpolitik för våra vatten och fler fiskodlingar. Kampen om utsläpp och överfiske måste framförallt tas utanför Sveriges gränser där det inte i samma utsträckning regleras eller kontrolleras vilket i sin tur påverkar svenskt fiske negativt.

Det ligger även ett ansvar hos konsumenter att göra rätt val i en tid av kris. Vill vi fortsätta äta olika fiskarter i framtiden gäller det att handla lokalt och därmed välja svenskfångad fisk och skaldjur. Vi måste gemensamt se till att det svenska yrkesfisket lever kvar och visa vårt stöd.

ANNONS

Coronapandemin innebär en märkbar skillnad för fisket, när halva jordens befolkning håller sig hemma och efterfrågan har gått upp i rök. Men mitt i allt detta kanske det finns någon ljusglimt. Förhoppningsvis får konsumenter upp ögonen för svenska varor och fler gör valet att handla lokalt.

ANNONS