Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abir Al-Sahlani: Flyktingarna måste skyddas från trafficking

Just nu flyr miljontals människor sina hem och familjer splittras i Ukraina. Pappor tar smärtsamt farväl av sina familjer och barn tvingas med sina mödrar fly för sin säkerhet. Allt detta känns som déjà vu för mig.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Som att spola tillbaka trettio år i tiden, när huset intill vårt träffades av en missil i Jemen och marken skakade som vid en jordbävning. När jag och mamma lämnar allt vi har och springer för livet.

Det värsta med att fly för sitt liv under krig är inte bara just de mest självklara sakerna som bristen på mat och vatten som hotar en med svält - utan också avsaknaden av reguljära och säkra flyktvägar som tvingar människor att lägga sina liv i händerna på smugglare. Min mamma la alla sina pengar på att säkra ett sätt för mig att fly kriget i Irak – med hjälp av smugglare. Mitt första utsatta möte med min smugglare när jag som barn var ensam hemma slutade med att han gav sig på mig. Det här är minnen som ligger gömda långt bak.

Nu är vi där igen. Kvinnor och barn som flyr från Putins våldsamma och blodiga krig i Ukraina är inte bara utsatta, som flyktingar är – de riskerar dessutom att bli tacksamma måltavlor för kriminella organisationer och människosmugglare. Flera organisationer skickar oss redan varningssignaler där de flaggar för att dessa kriminella grupper redan verkar i området under falsk flagg. Kvinnorna skickas i väg till bordeller där deras kroppar säljs – eller så säljs de som slavar till högstbjudande i andra länder. Mörkret är svårt att greppa.

Männen är ofta klädda i västar där det står ”volontär” skrivet på ryggen för att signalera trygghet och tillit, och kommer ofta till uppsamlingsområden för att strategiskt uppsöka ensamma unga kvinnor eller barn som då blir offer för trafficking.

Det gör ont i varje cell av min kropp när jag inser att vi fortfarande inte har kommit på en bättre lösning vid krig. Det är en sorg att EU exempelvis fortfarande inte har en samordnad migrationspolitik på plats – som erbjuder lagliga flyktvägar som räddar många människor från människosmugglarnas händer. Vi minns alla den lilla uppsköljda barnkroppen Alan Kurdi från Syrien på den grekiska stranden – för att hans familj tvingades lägga sina liv i händerna på människosmugglare.

Att bekämpa människohandel har länge varit en otroligt viktig prioritering för mig, och något jag aktivt jobbat med i olika resolutioner i Europaparlamentet. Jag har också ställt frågor till ansvariga kommissionärer och jobbar för att vi ska få till en fungerande migrationspolitik på plats, som skulle stoppa möjligheterna till trafficking.

För att kunna stoppa människohandel i ett tidigt skede krävs gränsöverskridande samarbeten, där förövarna ställs inför rätta. Nyligen röstade jag och mina kollegor i utskottet för medborgares fri- och rättigheter för att ge Europol ett starkare mandat i sin brottsbekämpning. Genom detta ger vi nu Europol en förstärkt möjlighet att flagga misstänkta förövare som försöker korsa gränser in i EU, som kan vara involverade i traffickingligor. Med dessa verktyg hoppas vi att flyktingar kan fredas från den grymhet som trafficking innebär.