LYCKSELE 20020912Dessireé Lundström från Björksele nyexaminerad på skogsbruksskolan, i sin skogsmaskin ute i skogen.För reportage i LO-tidningenFoto: Patrick Trägårdh/SCANPIX Code 60190
LYCKSELE 20020912Dessireé Lundström från Björksele nyexaminerad på skogsbruksskolan, i sin skogsmaskin ute i skogen.För reportage i LO-tidningenFoto: Patrick Trägårdh/SCANPIX Code 60190 Bild: Patrick Trägårdh/TT

Katarina Erlingson: Fler kvinnor skulle göra skogen ännu mer lönsam

Ledare 23/10. Skogssektorn är en av Sveriges minst jämställda branscher. Av virkesinköparna är mindre än en tiondel kvinnor, i bolagens ledningsgrupper är andelen kvinnor mindre än en tredjedel. Det redovisas i skogsbranschens jämställdhetsindex som NYKS (Nätverket för yrkesverksamma kvinnor och icke-binära i skogsbranschen) har tagit fram.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Skogen är uppenbarligen grabbigheten personifierad, åtminstone när man ser till jargongen i branschen och det bristande intresset för att göra branschen mer jämställd. Det märks också på vilka förväntningar - ja, det går också att kalla det fördomar - som de flesta har på hur en skogsarbetare eller en virkesinköpare ser ut.

Jämställdhet är inte så enkelt som att det ska vara fifty-fifty av könen, det handlar också om normer och vilka signaler som sänds ut. Detta presenterades och diskuterades på en konferens om jämställdhet i skogssektorn som anordnades i veckan, i samarbete mellan Skånsk skogsstrategi och Hallands regionala skogsprogram, ordnat av de båda länsstyrelserna.

ANNONS

Jämställdhet är lagstadgat och ger demokratiska vinster. Att skogen är bland de sämsta på jämställdhet sänder dåliga signaler och kan minska branschens legitimitet. Ett företag kan öka sin konkurrenskraft om det tar jämställdhetsfrågorna på allvar. Jämställdhet och lönsamhet hör ofta ihop, men det är inte alla som har förstått det. Trots att SLU har som mål att integrera jämställdhet i alla kurser prioriteras det ofta bort på lägre nivåer. Lärarna saknar kunskap och därmed insikt i frågan om att jämställdhet är viktig. Jämställdhet är ett mjukt värde och verkar därför vara lättare att hoppa över än tekniska kurser.

40 procent av de privata skogsägarna och en fjärdedel av de anställda i sektorn är kvinnor, så där har trots allt något hänt. Men branschen är fortfarande full av fördomar och okunskap kring varför det är bra med en någorlunda jämn fördelning mellan män och kvinnor.

Anna Schyman som företrädde NYKS på konferensen tog bland annat upp de traditionella normer som finns i branschen.

-Men i stället för att vara normkritiska kan vi vara normkreativa, sade hon.

Det krävs helt enkelt nya sätt att tänka, utanför den berömda boxen (det vill säga normerna), för att ta till sig kunskapen om jämställdhet.

ANNONS

En av föreläsarna kom från räddningstjänsten i Alingsås och Vårgårda, en annan bransch som är mansdominerad. Där har man genom ett intensivt arbete och engagerade chefer utvecklat hela organisationen i positiv riktning, vilket borde kunna gälla oavsett bransch.

Det är bra att länsstyrelsen uppmärksammar bristen på jämställdhet. För att nå framgång krävs ett omfattande arbete för att öka kunskapen och förståelsen. Det är långsiktigt arbete och behöver tyvärr ta tid.

ANNONS