Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
STOCKHOLM 20100927 - 
Byte av glödlampa 
Foto: Jessica Gow / SCANPIX / Kod 10170  Bild: JESSICA GOW / TT
STOCKHOLM 20100927 - Byte av glödlampa Foto: Jessica Gow / SCANPIX / Kod 10170 Bild: JESSICA GOW / TT

Maria Haldesten: Fixa fixartjänst i Falkenberg!

En spydig Georgia Ferris (KD) avslöjar sin egen okunskap när hon pekar finger åt kritiska kommuninvånare.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 4/8. Ett glödlampsbyte för femhundra spänn – ett överjävligt överpris? Offerten fick i alla fall en drygt 90-årig kvinna och hennes anhöriga att häpna.

Det tycker dock kommunledningens Georgia Ferris (KD) är en märklig reaktion. I en kommentar på HN:s facebook förklarar hon varför hon har svårt att se hur tjänsten skulle kosta mindre. Hantverkaren ska ju ha betalt

”Vore det inte trevligt med ett samhälle där det självklara vore att man frågar familjen först?”, frågar hon sedan giftigt.

Det går inte att förstå som annat än lätt föraktfull kritik mot att familjen har ifrågasatt kommunens hantering.

Det ger skäl att undra vilken planet Ferris har befunnit sig på under äldredebatten detta århundrade. Det är nämligen hennes reaktion som är märklig.

Familjär hjälpsamhet i all ära. Det finns skäl för att kommun efter kommun i början av 2000 införde olika former av fixartjänster. Tyvärr har en del lagts ned - av besparingsskäl. Det är dock att lura sig själv, eftersom notan efter fallolyckor kommer surt igen.

Skador och dödsfall orsakade av fallolyckor är ett stort folkhälsoproblem, konstaterar Folkhälsomyndigheten och påminner på sin hemsida om att: ”Samhällets kostnader för fallolyckor inom den specialiserade vården och vård och omsorg i kommunerna var mer än 10 miljarder kronor 2014”.

Att satsa på fallpreventiva åtgärder, som fixartjänster, är därför inte bara ett sätt att visa omsorg om äldre invånare utan också ett sätt att spara skattepengar.

I Varberg kallas tjänsten ”Hustomten” . Den beskrivs som en tjänst där äldre kan få hjälp med bland just glödlampor, för att förhindra fallskador. Även i exempelvis Göteborg erbjuds kostnadsfria fixartjänster. Den som ber om hjälp behöver bara betala för materialet - till exempel själva glödlampan.

”Ska allt, alltid, täckas av skattesedeln blir det ju inget kvar”, säger Georgia Ferris irriterat när frågan om skattefinansiering kommer upp.

Nej. Inte allting, alltid. Men en sak är säker, det finns goda skäl till att såväl borgerligt som socialdemokratiskt styrda kommuner har infört just fixartjänster. ”Hälsoekonomiska beräkningar visar att fixartjänster för äldre är direkt lönsamma. Om endast en liten del av allvarliga fallskador såsom höftledsfrakturer kan förhindras väger det lätt upp kostnaden för en fixartjänst i kommunal verksamhet.”, påpekar en chef på Vinnova 2013 efter att myndigheten granskat tjänsterna.

Det vore inte för mycket begärt att en politiker som Georgia Ferris - som trots allt avlönas av just skattebetalarna - bemödande sig med att kolla upp den saken.