Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mari-Louise Wernersson och Jan MelkerssonSvenskt näringsliv rankar Falkenberg som 10:a i riket Bild: Ola Folkesson

Fira nu Falkenberg, inget varar för evigt

Flumride nästa? Risken är påtaglig för att Falkenbergs nya styre leder till oönskad åktur.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 3/10. Jävlar anamma, hårt arbete och en påtaglig vurm för företagande i kommunledningen har varit viktiga drivkrafter när Falkenberg stigit Svenskt Näringslivs ranking. Det har inte gått över en natt. Och lagarbete är, som alltid i sådana här sammanhang, en viktig del i framgångssagan. Men man bör inte sticka under stol med att kommunen har dragit stor fördel av att ha en engagerad centerpartist i ledningen.

Samtidigt som tio i topp-placeringen blir en sista, fin fjäder i hatten för Mari-Louise Wernersson finns det därför goda skäl att känna oro för framtiden. Det blivande kommunrådet Per Svensson (S) må ha visat sig ha oanat stora talanger vad gäller att köpa över spelare från motståndarlaget. Men att flörta framgångsrikt med näringslivet kan visa sig betydligt svårare. Per Svensson leder ett parti vars förslag och politik i många stycken står i strid med det privata näringslivets intressen.

Ta det där med föräldramutan – en extra semestervecka. I den eftervalsanalys som Socialdemokraterna nu gör skyller många partipolitiker valförlusterna på att man slängde in den godbiten alldeles för sent i valrörelsen. Näringslivet å andra sidan har tydligt markerat att den inte borde ha kommit alls.

Läs mer: Nya styret en maktskräll

Förslaget blir dyrt och skapar problem, inte minst för Svenskt näringslivs mindre medlemsföretag, konstaterade SN:s kritiska chefsekonom. Hon varnade också för betydligt högre samhällsekonomiska kostnader än vad regeringen ville låtsas om.

Ett annat socialdemokratiskt vallöfte som gett upphov till livliga protester från näringslivet är planerna på att försvåra för arbetskraftsinvandring.

– Befängt, sade Carola Lemne, vd för SN, om förslaget att låta en statlig myndighet avgöra företagens behov av att rekrytera lägre utbildad arbetskraft från utomeuropeiska länder.

Mot bakgrund av hur svårt även halländska företag har att få tag på rätt folk så är det lätt att inse att S-förslagen riskerar att hämma tillväxten i såväl enskilda företag som i Halland.

Än mer befängt – och hatat – är förstås socialdemokraternas korståg mot vinster i välfärden.

”Skattepengar skall inte gå till vinstjakt” skrev Per Svensson i en glödande insändare i Hallands Nyheter tidigare i år. Men så är S i Halland extra hårdföra. De hade inför partikongressen laddat för att kräva sträng reglering av vinstdrifter. De skulle inte bara gälla skolan – även om det vore illa nog.

– Vi har sällat oss till den grupp som vill att vinstbegränsning skall gälla hela välfärden, förklarade Per Svensson i HN i våras.

Med andra ord kan ditt vårdval hotas.

Läs mer: Falkenberg prisades för näringslivsklimatet

Alla privata företag inom välfärdssektorn i Falkenberg skall nu samverka med en kommunledning vars främste företrädare vill slå undan benen för dem. Hur det kan tänkas påverka den vi-känsla som sägs förklara Falkenbergs uppåtgående rankingresa är inte svårt att räkna ut.

I år är näringslivsklimatet i Falkenberg det tionde bästa i landet. Men konkurrensen är stenhård. Med en mindre företagarvänlig ledning är risken att halka bakåt uppenbar. Så korka upp skumpan nu. Nästa år kanske det inte blir nån.