Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: L-G Johansson

Katarina Erlingson: Finns det hopp att väg 710 ska bli bättre?

Invånarna i inlandet är trötta på den dåliga väg de tvingas köra för att ta sig till Falkenberg. Risken finns att de kör sönder sina bilar i alla gupp och hålor. Det är fyrtio år sen vägen gjordes om ordentligt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Häromdagen uppvaktades Trafikverket med hundratals namnunderskrifter, ihopsamlade av engagerade invånare i trakterna mellan Krogsered och Sjönevad i Falkenbergs kommuns inland. De är trötta på alla potthål och gupp man tvingas parera när man ska köra ”till stan”. Undertecknad har själv kört vägen många gånger, inte minst på somrarna när ett dopp vid Skrea hägrar. Det går hyfsat att vara den som kör eftersom då hänger man med i svängarna bättre än när man sitter i passagerarsätet, där det kan vara en riktig pina att parera alla guppen.

Det är snart trettio år sen det gjordes någon form av underhåll på del av sträckan, men boende i trakten tror att det är närmare fyrtio år sen vägen gjordes om ordentligt. 90-årige Lennart Claesson har i alla fall kämpat väldigt länge för att få en bättre väg och han har inte gett upp än.

Trafikverket säger att vägen finns med i den preliminära planen för 2023 och 2024, och det får väl alla hoppas att den inte flyttas framåt ytterligare. I P4 Radio Halland lät det oroväckande när en tjänsteman på Trafikverket uttryckte sig lite svävande. Självklart måste Trafikverket alltid prioritera mellan objekten, men väg 710 verkar mer än lovligt vara i riktig strykklass.

Jämförbara vägar är väg 700 mellan Drängsered och Sjönevad vilken lades om för något år sen. Och då var det faktiskt fyrtio år sen det hände senast på sträckan Drängsered - Ramnared; delen Ramnared - Sjönevad hade bara fått vänta trettio år. För väg 728 mellan Kinnared och Fegen har det varit kortare mellan underhållsintervallerna, bara omkring tjugo år. Trots tung lastbilstrafik, eller kanske tack vare, har skicket på vägen aldrig hunnit bli så dålig som den är på väg 710.

Falkenbergs kommuns satsning på landsbygdsfrågor och att få människor att etablera sig i ödehus, inte minst i inlandet är mycket positiv. Då krävs det också rimlig standard på vägarna för att kunna locka företag till sig, som är tanken med projektet Lev din dröm. Man får därför hoppas och tro att kommunen gör sitt bästa för att påverka Trafikverket så att inlandet inte förbises.

En av dem som lämnade över namnunderskrifterna till Vägverket är Anette Ivarsson som bor utanför Krogsered. Hon är själv politiker och sitter i kommunfullmäktige och socialnämnden där hon representerar Centerpartiet. I såna här fall är det enbart positivt om en politiker har ett eget intresse i att en viss sak ska hända. Att kommunens landsbygdsutvecklare Karin Torstensson också bor i trakten måste rimligen vara en fördel. Hela Krogsered, Fegen och byarna runtomkring kommer att få glädje av en omgjord väg när de ska till sin kommunhuvudort.