Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20210920
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgetpropositionen för 2022 vid en pressträff i Rosenbad.
Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040 Bild: Anders Wiklund/TT
STOCKHOLM 20210920 Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgetpropositionen för 2022 vid en pressträff i Rosenbad. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040 Bild: Anders Wiklund/TT

Katarina Erlingson: Finansministerns fantasilösa familjevecka

Ledare 21/9. Finansministern verkar ha en egen sedelpress på kontoret. Det är åtminstone intrycket som ges när regeringen strösslar miljarder i valårets budget. Den svindlande summan 74 miljarder är extra satsningar som är nya i budgeten för 2022, som totalt omfattar över 1000 miljarder. Och visst, det finns förvisso hål att stoppa i efter snart två år med en pandemi som drabbat hela samhället.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Socialdemokraterna har en förmåga att plocka fram förslag som lätt kan tolkas som försök att köpa väljare, inte minst barnfamiljer. Maxtaxan kom 2002 och tjugo år senare kommer nu en ny barnrelaterad reform, den så kallade familjeveckan. 3,5 miljarder beräknas den kosta och regeringen planerar att införa reformen i april 2022. Tre dagar per förälder - ensamstående får alla sex dagarna - för barn mellan 4 och 16 år till 80 procent av lönen.

Regerandet med Miljöpartiet och januariöverenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna har kostat Socialdemokraterna en hel del. Det är de andra partierna som har kunnat ta åt sig den mesta äran av de förslag som presenterats. Familjeveckan har framstått som det enda förslaget som bara är Socialdemokraternas. Det väcker en hel del funderingar över partiets prioriteringar och visar på avsaknad av visioner. Nu är det dags för något valfläsk till barnfamiljer igen, verkar ha varit det enda kriteriet. Det är sorgligt att Sveriges än så länge största parti inte kan komma med mer framåtsyftande förslag.

Sverige har redan en lång föräldraledighet och också relativt sett många semesterdagar. Att i ett läge där pandemin ännu inte gett vika är det närmast slöseri med pengar att göra ledigheten ännu längre. Särskilt när utlovade medel till småföretag för att minska följderna av pandemin ännu inte är utbetalade. "Januarigängets" många presskonferenser förra våren där de utlovade stöd till drabbade företag har inte blivit förverkligade i tillräckligt stor utsträckning.

Många småföretagare upplever en krånglig administration för att få del av pandemistöden. Utbetalningar har försenats eller inte kommit alls. Personal har tvingats söka nya jobb, vilket innebär att det nu är brist på arbetskraft i många yrken. Det hade krävts en storsatsning på att hitta lösningar för att underlätta för företagen.

Men Socialdemokraterna väljer alltså att slå på trumman för en familjereform, som så många gånger förr. Det har brukat gå att köpa barnfamiljer, så varför inte också denna gång verkar man resonera. Det är inte värdigt ett parti som vill vara samhällsbärande att införa nya reformer som få verkar efterfråga, i en tid som fortfarande har så många andra problem att lösa i spåren av pandemin. Det återstår emellertid att se om Magdalena Andersson över huvud taget får igenom sin budget i riksdagen.