Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fempartialliansen söker förtroende

8/9 2010. Alliansen i Falkenberg vill få fortsatt gemensamt förtroende. Med tanke på resultatet under de senaste fyra åren bör väljarna ge det.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

I Alliansen ingår numera även Aktiv politik. Det betyder att det lokala partiet för första gången går till val som en del av ett block. Om det ger röster eller skrämmer bort väljare blir intressant att se. Men det garanterar Leif Eskelid inflytande – om än inte ”obegränsad möjlighet till påverkan” som han skrev i sitt inlägg i HN i går – även om de fyra rikspartierna skulle klara majoriteten på egen hand.

Värt att notera är också att det är Claës Ljung som undertecknat valmanifestet för M. Om det betyder att listans förstanamn också är kommunrådskandidat (M har ju utmanat C i uttalanden inför valet) är inte klart uttalat. Sannolikt blir det inte aktuellt, eftersom ”Millis” efter sin första hela mandatperiod som kommunråd bör ha gjort sig så känd och populär att hon drar en hel del extra röster till sitt parti.

I det gemensamma valmanifest som de fem partierna presenterade i går finns några av de förslag som kunnat läsas i de enskilda partiernas program inför valet. Men kärnan är egentligen inledningen, med en beskrivning av vad som uträttats under den gångna perioden och med rubriken ”Vårt samarbete leder till Falkenbergs utveckling”.

Utan tvekan har utvecklingen i kommunen varit positiv under de fyra åren som de fem partierna varit i ledningen för kommunen. Det har gjorts stora investeringar i både fritidsanläggningar (som främst riktas till ungdomar) och bostäder för pensionärer. Löften ges om fortsatta satsningar på äldrebostäder, gymnasieskolan och nya förskolor.

Ökad valfrihet inom omsorgen med fler privata entreprenörer ger intressanta möjligheter för personalen men främst för brukarna.

Förbättrad kvalitet i den kommunala verksamheten är ett viktigt löfte, inte minst efter de besparingar som gjorts både inom socialnämndens och inom skolans områden. Men nu finns ekonomiskt utrymme för vissa satsningar. Eftersom alla partier lovar det, med lite olika nyanser, blir trovärdigheten avgörande för många väljares röster. Där har Alliansen ett försteg framför oppositionen.

Yngve Sunesson