Soldater. Försvarsmakten är för viktig för att användas som en ursäkt för att ducka diskussionen om Nato.
Soldater. Försvarsmakten är för viktig för att användas som en ursäkt för att ducka diskussionen om Nato.

Fel strategi att åter införa värnplikt

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Försvarsmakten är den yttersta garanten för vårt territorium, för frihet, för demokrati och för mänskliga rättigheter i hela världen. I Försvarsmakten och dess frivilligorganisationer möts människor från alla samhällsklasser och står bredvid varandra som likar. På den militära grundutbildningen spelar det mindre roll om du är uppvuxen i Djursholm eller Rosengård än annars.

På den årliga hemvärnsövningen kan det vara rörmokaren som kommenderar VD:n. I verksamheten kan gränser mellan klasser suddas ut, vänner mötas och människor växa. ”Pojkar blir till män” brukar det heta från de som nostalgiskt vill tillbaka till värnpliktstiden. Det är dock inte ett argument, och det senare ett uttryck för en förlegad syn på manlighet. De bra sakerna är dock inte skäl för att tvinga in personer i verksamheten. Försvarsministern meddelade under torsdagen att regeringen har för avsikt att utreda Försvarsmaktens personalförsörjning, och därmed en eventuellt återinförd värnplikt för såväl män som kvinnor. Det framsteg för jämställdhet det är att samma villkor ska gälla kvinnor och män gör det dock inte till en bra idé att utreda återinförd värnplikt.

ANNONS

Avskaffandet av allmän värnplikt 2010 är en av de största frihetsreformerna som genomförts. Det är faktum som gäller även om Försvarsmakten i dag har problem med rekrytering. Hultqvist sade till Aftonbladet att det är viktigt med ett försvar som är förankrat i allmänheten. Att tvinga in unga människor i det är ett effektivt sätt att förankra försvaret, det är dock inte särskilt lämpligt.

Vad försvarsministern har rätt i med sin analys är att det säkerhetspolitiska läget förändrats, och det har Sverige inte förhållit sig till i ordentlig utsträckning. Hade vi gjort det hade vi slutat behandla frågan om Nato-medlemskap som en lite känslig fråga och i vart fall sjösatt en ordentlig utredning om vad ett medlemskap skulle innebära för svensk del och vad som krävs för att Sverige ska bli fullvärdiga medlemmar i Nato. Neutralitetsargumentet är här inte giltigt för det militära samarbetet mellan Sverige och Nato är så pass utvecklat att vi inte kan ses som neutrala. Det framstår nästan som att Hultqvist kommer med utspelet för att slippa diskutera frågan om Nato och kunna hänvisa till värnpliktsutredningen när frågan om vad regeringen gör för rikets säkerhet kommer upp. En allmän värnplikt fyller dock inte samma funktioner och behov som ett Nato-medlemskap. Det är dessutom inte i närheten av ett lika effektivt sätt att stärka vår förmåga.

ANNONS

LO gjorde i vintras ett utspel om att värnplikten borde återinföras eftersom det kan leda till ökad jämlikhet och minskad ungdomsarbetslöshet. I värnplikten skulle en årskull av annars ganska säkert arbetslösa kunna gömmas undan. Men det är inte värdigt att använda försvaret på det sättet. Att rädda unga från arbetslöshet genom att tvinga in dem i vapentjänst är dessutom ett tveksamt sätt att ta sig an ungdomsarbetslösheten.

Försvarsmakten ska inte vara en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, och inte heller ett sätt att ducka för frågan om Nato-medlemskap. Försvarsmakten är garanten för frihet och säkerhet och det måste bli mer attraktivt att söka sig till ett liv i grönkläder, men tvång är inte den vägen.

ANNONS