Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrick Federley: Fel när Brysselhöst innebär värmebölja

September i Bryssel har sett väderrekord med temperaturer närmare 35 grader. Jag kan lova dig att det inte är normalt i en stad som är ökänd för dess dåliga väder. De senaste åren har vi sett mer extremväder, något som jag skrivit om flera gånger tidigare. Vi måste agera omgående för att ha en chans att vända situationen till det bättre.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Detta extremväder är bland annat det som har lett till att en kommun - inte mer än två timmar bort från Falkenberg - behövt fatta ett ganska allvarligt beslut. Vellinge kommun är nog ett av tydligaste exemplen där åtgärder har krävts för att möta dessa förändringar. En stor del av kommunens invånare bor i kommundelarna Skanör-Falsterbo, Ljunghusen, Höllviken och Kämpinge, områden där mycket av bebyggelsen ligger på nivåer mindre än tre meter över nuvarande medelvattennivå. Detta är särskilt oroande då SMHI förutspår att den genomsnittliga vattennivån kan komma att höjas med en meter de kommande 100 åren. Som preventiv åtgärd har kommunen beslutat bygga en vall som skydd mot ökade havsnivåer. Bygget som väntas börja 2021-2022 bidrar förhoppningsvis med en ökad trygghet inför hur vattennivåerna blir framöver.

Insatser mot stigande havsnivåer och översvämning kan ses i fler regioner, även här i Halland.

Det är vår skyldighet att göra det vi kan för en bättre miljö och en jord som ska finnas för många kommande generationer. Utsläpp av växthusgaser är en av de stora orsakerna till att vi ser så många förödande klimatförändringar, förändringar som gör stora avtryck på naturen, djurlivet och oss människor.

Ett naturligt steg mot en hållbar framtid är därför att reglera dessa utsläpp. En lång tids förhandlingar har i dagarna resulterat i att Europaparlamentets miljöutskott enats om att klimatutsläppen ska minska med 60 procent till 2030. Till senast 2050 ska EU med alla dess medlemsstater vara klimatneutralt, medlemsstaterna ska införa planering gällande klimatanpassning där konkreta åtgärder kan dokumenteras och uppföljningen av klimatarbetet runt om i EU ska bli striktare.

Detta resultat är ett viktigt delmål i kampen för ett bättre klimat, mindre kantat av katastrofer som ödelägger tillvaron för både djur och människa. Även om jag och Centerpartiet helst hade sett en målsättning på 65 procent eller mer så är alla steg viktiga steg när det är klimatet och miljön som står på spel. Nu förväntas ett unisont ansvarstagande inom EU med förhoppningen att vi inom några år har en ljusare, mer hållbar värld att gå tillmötes.

Genom att begränsa utsläppen kan vi också mildra temperaturförändringarna. När det blir badväder och värmebölja i Bryssel under slutet av september så vet man helt enkelt att något är fel.