Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abir Al-Sahlani: Farligt när högerpopulister mobiliserar i Europa

Samling i mitten är lika viktigt i Europa som i Sverige.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

I tisdag samlades jag och mina kollegor utanför Europaparlamentet för att demonstrera mot att Ungern har röstat igenom nya lagar som inskränker HBTQI-personers rättigheter. I samma stund är Europas högerextremister i full färd med att planera skapandet av Europaparlamentets andra största grupp. En grupp som ska fyllas till brädden av de allra illiberalaste rösterna. Detta riskerar att bli en historisk framgång för populismen och ytterligare ett bevis varför den politiska mitten behöver samlas, såväl i Sverige som i Europaparlamentet.

Matteo Salvini, partiledare för Italiens högerpopulistiska Lega, föreslog nyligen att hans egen grupp i Europaparlamentet, Identitet och Demokrati (ID), ska slås ihop med Europeiska konservativa och Reformister (ECR), där Sverigedemokraterna är medlemmar, och med konservativa ledamöter från Europeiska folkpartiets grupp (EPP). Vad gäller det sistnämnda talar han framförallt om Ungerns Viktor Orbáns tretton ledamöter som lämnade EPP i mars i år. Denna nya högerextrema grupp med 150 ledamöter skulle bli den näst största i Europarlamentet.

I slutet på denna månad ska grupperna träffas i Polen eller i Italien för att diskutera det nya politiska projektet. Jag får ont i magen när jag föreställer mig vad som står på agendan. I vilken ordning diskuteras ett förbud mot homosexuellas möjlighet att adoptera, inskränkningar mot kvinnors rättigheter och hur man bäst stänger ner fria och oberoende radiokanaler?

Denna grupp, som samlar de mest bakåtsträvande och illiberala krafterna, kan som den andra största gruppen i Europaparlamentet få reellt inflytande. Desto fler ledamöter en grupp i Europaparlamentet har, desto mer makt har den – skälet är det så kallade ”D’Hondt”-systemet som gäller i Bryssel. Det innebär att populisterna skulle få fler tunga utskottsplatser, mer talartid i plenum och fler så kallade rapportörskap. Att vara rapportör för en lagstiftning eller rapport innebär att ledamoten håller i pennan när texten skrivs och hanterar alla konflikter som uppstår under arbetet med förslaget. Det är ett skrämmande stort inflytande som detta högerextrema projekt kan få över EU:s utveckling.

Jag minns att flera av våra europeiska grannar gav oss rådet för ett par år sedan att släppa in vårt egna högerextrema parti i värmen. ”Låt dem bevisa att de inte har någon faktisk sakpolitik, utan bara hat och kritik”, vill jag minnas att det lät. Idag har flera svenska riksdagspartier öppnat upp för att samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet 2022. Tror man på riktigt att Sverigedemokraterna nöjer sig med att sitta och mysa i värmen? Nej, att släppa in högerextremism i värmen får konsekvenser. De får en oåterkallelig makt och inflytande. Därför är jag stolt över att tillhöra ett parti som vägrar öppna dörren för Sverigedemokraterna.

Vi kan kanske inte stoppa den sprakande brasa som en sammanslagning av ID, ECR och Orbáns underhuggare kan innebära. Men min liberala grupp, socialdemokraterna och EPP kan ta vårt ansvar och samlas i Europaparlamentets politiska mitt. Nu viktigare än någonsin.