Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Farligt fel Fabo!

Oansvarigt att bara skylla på hyresgästerna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

En trasig eller blockerad nödutgång kan bli en dödsfälla. Det blev den fruktansvärda diskoteksbranden i Backa ett tragiskt exempel på.

Och efter den uppmärksammade explosionen i flerfamiljshuset i Göteborg blev avsaknaden av brandstegar en omdiskuterad brist.

Men att alla säkerhetsansvariga ska vakna - och sköta kontrollen av livsviktiga nödutgångar - är tydligen för mycket begärt. Det påminns vi om gång på gång - i bästa fall efter inspektioner, i värsta fall efter olyckor.

Nu tackar de boende på Kornettvägen i Falkenberg sin lyckliga stjärna för att explosionen inte fick värre utgång. Särskilt som det visat sig att dörren vid brandtrappan inte gick att öppna.

– Det hade kunnat bli riktig panik. Detta får Fabo stå för, säger en av de boende till HN.

Andra grannar vittnar om dörrproblem som anmälts vid flera tillfällen, något Fabo inte tycks vilja tillstå. Tvärtom tycker man att rutinerna fungerar - och lägger i stället indirekt skulden på slarviga hyresgäster.

Det är sant att en livsfarlig blockering kan uppstå på ett ögonblick. Detta på grund av att obetänksamma, eller illasinnade, personer placerar saker framför en dörr - eller för att dörrlås slutar fungera.

Självfallet har de som bor i ett hus ett gemensamt ansvar för att respektera de husregler som råder. Men hyresvärden får samtidigt inte vara släpphänt. En mer regelbunden kontroll av nödutgångar är uppenbarligen nödvändig.

Fabo bör uppskatta att det ”bara” blev en varningssignal denna gång. Men att allvarliga brister ska upptäckas först när tidningen ringer - och olyckan varit framme - är ett tecken på brister i säkerhetsrutinerna hos hyresvärden. Om Fabo inte låter den insikten sjunka in finns risk för upprepning.