Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20220203Socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff i Rosenbad. Regeringen slopar alla coronarestriktioner från och med den 9 februari. Foto: Marko Säävälä / TT kod 10510 Bild: Marko Säävälä /TT
STOCKHOLM 20220203Socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff i Rosenbad. Regeringen slopar alla coronarestriktioner från och med den 9 februari. Foto: Marko Säävälä / TT kod 10510 Bild: Marko Säävälä /TT

Katarina Erlingson: Farligt besked för de ovaccinerade

Ledare 4/2. Regeringens beslut var väntat, inte minst när det läckt dagen innan. Nu släpps restriktionerna kring covid-19. Nästa steg blir att sluta klassa sjukdomen som samhällsfarlig, men det dröjer ett tag till.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Torsdagens besked borde få de ovaccinerade att känna stor oro, men det har de antagligen inte förnuft till. Hittills har restriktionerna gjort att de haft en skyddande buffert med hjälp av alla vaccinerade. Nu kommer de flesta att röra sig normalt i samhället och då ökar risken för den som inte är vaccinerad. För den som är äldre och som inte tagit någon spruta kan det rentav vara som en dödsdom, det är den krassa verkligheten.

För smittan kommer inte att försvinna bara för att restriktionerna gör det. De som tagit tre sprutor är bäst skyddade, men även de med två har ett hyfsat bra skydd mot den oberäkneliga sjukdomen. Det återstår att se om de ovaccinerade förstår sin extra utsatta situation nu och om de kryper till korset, det vill säga vaccineringsbåset.

Om ovaccinerade har anledning att känna oro - även om de inte har förstånd att göra det - är känslan hos andra en helt annan. Glädje och lättnad. De som driver restauranger, planerar sportevenemang eller erbjuder trevliga kulturhändelser. För att inte tala om artister och teatrar.

Lokalt är förstås företrädarna för Falkenbergsrevyn jublande glada. Det är tredje säsongen som de drabbats av pandemin, men efter regeringens tidigare besked om en omprövning av reglerna i början av februari har producenten Magnus Wernersson varit försiktigt förhoppningsfull och planerat för det bästa: en återöppning av samhället.

Det kommer att ta år för vissa branscher att ta igen det de förlorat i pengar och personal. Kanske är vissa strukturer förändrade för alltid. Frustrationen och oron har tärt på många.

Så regeringen hade nästan inget val, särskilt inte när grannländerna öppnat upp ett efter ett. När det stränga Danmark beslutar sig för en total öppning, då är det svårt för Sverige att ligga särskilt långt efter. Det är ju trots allt valår i år.

Sverige har inte gått i takt med andra länder någon gång under pandemin. I början var vi kanske för släpphänta, men med tiden har vi blivit mer lika andra länder. Någon större skillnad i dödlighet och sjukdom går inte att se mellan olika länder.

Covid-19 kommer inte att försvinna, men kommer att behandlas som andra influensor där det rekommenderas vaccin. Skillnaden är den stora påverkan sjukdomen har på de ovaccinerade. Vaccinmotståndarna har ett stort ansvar gentemot de äldre åldersgrupperna framöver. Att på konspirationsteoretiska eller andra falska grunder påverka äldre personer att inte vaccinera sig borde snudd på vara straffbart. Det är i princip lika med en dödsdom.