Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Far och flyg, Svensson

Förtroendekris. Moderaterna har inte råd att förknippas med fiffelmisstankar. Särskilt inte från politiker med vallöften om "ordning och reda".

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 22/8. Visst gör det ont när drömmar går i kras. För Michael Svensson (M), som hoppades kunna spurta förbi Centern till kommunrådsposten, har utsikterna försämrats drastiskt. Efter Aftonbladets avslöjande om hans "slarv" med reseräkningar tvingas den avgående riksdagspolitikern i stället slåss för sin politiska överlevnad. Så bittra konsekvenser får oftast den typen av fiffelmisstankar som Aftonbladet presenterade på tisdagen. Det har många politiker fått erfara.

Tobleroneaffären är för många, inte minst politiker från Michael Svenssons generation, symbolen för hur privatekonomiskt trassel kan fälla en toppolitiker. Men det finns fler exempel. Så sent som i våras fick Göteborgs-moderaternas kommunalråd Maria Rydén lämna politiken efter en reseskandal. Hon hade flera gånger åkt på semester utan att anmäla det till arbetsgivaren, som betalt ut lön som vanligt.

Rydén skyllde på slarv. Hon har haft "anmärkningsvärt dålig administrativ ordning" konstaterade partiets gruppledare i Göteborg. Ett par dagar senare var Maria Rydéns avgång ett faktum.

Michaels Svenssons sinne för ordning och reda kan välvilligt beskrivas på samma sätt. Han har begärt bilersättning för perioder när han har varit på utlandsresor. Han förklarar det med att han inte noga kollat att de datum han uppgett har stämt överens med de verkliga tidpunkterna för bilresorna.

– Jag hoppas få förståelse för att det är mänskligt att fela, säger han till HN.

Han sade något liknande 2010.

– Skulle vi bara ha snövita politiker blev det inte många kvar, förklarade M-politikern i en intervju inför det valet. Då hade HN ställt frågor om det skattebrott han hade dömts för 2005. Då var det slarv med inlämnande av deklarationer som hade ställt till det för Michael Svensson, som vid tillfället var företagare i livsmedelsbranschen. Brottet sonade han genom 90 dagars samhällstjänst. Uppenbarligen ansåg partikamraterna att det inte skulle ligga honom till last.

Men hur går det nu? Upprepade misstag kan ses som en försvårande omständighet. Och även om Michael Svensson aldrig har haft bedrägliga avsikter, så sänder beteendet helt fel signaler. M-företrädare som Claës L Ljung är nu noga med att peka på att detta är "en mans verk". Men självfallet påverkas även bilden av partiet. Fiffelmisstänkta skadar inte bara sitt eget varumärke. I vissa fall kan de svärta en hel stads rykte – se bara hur det gick för Göteborg.

Särskilt illa för Moderaternas är förstås att ytterligare en riksdagsledamot samtidigt har skjutit partiets förtroende i sank - nästan bokstavligt. Den omdömeslöse posören Hanif Bali låter partiledningen hållas – troligen för att han attraherar samma väljargrupper som SD. Kanske är det lättare att offra Michael Svensson?

– Politiken kan vara skoningslös, konstaterade Svensson när han blev nedpetad på riksdagslistan och därför beslöt sig för att satsa lokalt.

Lokalsatsningen kan fortfarande fungera – på Falkenbergs matdagar till exempel. För en gammal delikatesshandlare finns det säkert möjligheter. Men den lokalpolitiska karriären bör han kyssa farväl.