Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anneli Andelén Bild: Alma Tallborn
Anneli Andelén Bild: Alma Tallborn

Katarina Erlingson: Fallskärm nödvändig för demokratin

En politiker avgår och genast blir det diskussion om det omställningsstöd som ska utbetalas. Är politiker en korrupt egen klass eller är stödet en förutsättning för demokratin? Frågan är förstås retorisk, men det är lätt att döma ut att politiker, till synes, ger pengar till sig själva.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Efter fyra år som oppositionsråd tvingas C-gruppledaren Anneli Andelén lämna sitt uppdrag. Valresultatet räckte inte till och Moderaterna tar nu över som största borgerliga parti i Falkenberg.

Centerpartiet har "alltid" suttit vid makten i Falkenbergs kommun, så det var inte konstigt att Anneli Andelén vågade hoppa av sitt vd-jobb och sålde sågen, i förhoppning om att bli kommunstyrelsens ordförande efter valet 2018. Men så väl gick det inte, i stället blev det en helt ny konstellation, Framtid Falkenberg, som även efter valet 2022 sitter kvar vid rodret.

Andelén blev alltså oppositionsråd 2018, men hoppades förstås att det bara skulle bli fyra år i den rollen. Och det blev det, men få räknade väl med att C skulle tappa också detta uppdrag. Från att ha varit det ledande partiet i Falkenberg är man nu helt ute i kylan.

Det ska emellertid Anneli Andelén som person slippa vara, det är därför det finns omställningsstöd. Det är en förutsättning för att man ska våga hoppa på politiska uppdrag och inte behöva oroa sig för hur man ska klara sig ekonomiskt. Politiken är ju bevisligen oförutsägbar.

På sociala medier hörs upprörda röster över att politiker inte behandlas som alla andra, vilket till en del kan förstås. Men alternativet kan inte finnas i ett land där man är rädd om demokratin. Tidigare var omställningsstöden och politikerpensionerna ännu mer generösa, men det senaste decenniet har stöden förändrats stegvis till betydligt rimligare omfattning.

Stödet till Andelén betalas ut i ett år, och dras in om hon skulle få ett arbete dessförinnan. Man kan tycka att det borde räcka med ett års omställning, men det är inte helt lätt att komma tillbaka i ett vanligt arbetsliv när man varit politiker på heltid. Före detta politiker är inte så eftertraktade av arbetsgivare som de borde vara. De erfarenheter och kunskaper man skaffar sig som politiker borde komma till nytta på många sätt. Men det verkar finnas en beröringsskräck hos många företag och även offentliga arbetsgivare.

Att starta eget är ett alternativ för många som lämnar politiken, vilket det också verkar vara för Anneli Andelén. Men som egenföretagare ska man sälja något, ofta sin egen kompetens och erfarenhet. Det kan vara lika svårt att få uppdragsgivare som det är att bli anställd. Det är tyvärr inte orimligt att tro att Andelén behöver omställningsstödet hela året - inte ens många och goda kontakter kan hjälpa när en politiker blir arbetslös.

Läs mer: Anneli Andelén har lämnat sin post