Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Falkenbergs konstfyllda lador och rika skafferi- en skön mix

Kan inte bönderna komma till marknaden kan du komma till bönderna. Inte bara under en mathelg.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 8/9.Mat är en konst. Och konst matar själen.

Låt kombinera de båda och du har ingredienser för en magnifik upplevelse. Det kan nog både producenter och konsumenter skriva under på efter den gångna helgen. Köerna ringlade sig långa på många närings- och utställningsställen kring Falkenberg.

Det är få saker som blivit bättre med Corona. Men Falkenbergs matdagar, parad med Konstrunda i Halland, tillhör undantagen.

Visst är det inspirerande när Falkenbergs centrum fylls av matporr. Men det trängs och brötas - och sånt går numera bara an i matsalar på våra skolor.

Därför tvingades vi ut på vägarna. Och vilka vägar sedan!

Visst påmindes man om att 154:an är farligt trång på sina ställen och behöver åtgärdas – helst igår. Men att få utmana sin körskicklighet i lagom långsamma möten på smala grusvägar –på väg mot inlandets gömda gårdsskatter – ger tillvaron extra krydda.

Nog för att konstrundan alltid brukar bjuda på den sortens upplevelser. Och nog för att allt fler redan har hunnit upptäcka såväl inlandets skönhet som gårdsproducenternas bodar. Men i år blev det liksom ännu mer av allt.

Att initiativen blev så lyckade är en liten tröst i en tid när så många skördefester och julmarknader ställs in. Men förhoppningsvis kan arrangemangen ha hjälpt fler att upptäcka att alternativen inte är så svåråtkomliga som man kanske kan tro. Och att det ger lön för mödan att åka de där extra kilometrarna. Kan bönderna inte komma till marknaden kan du komma till bönderna. Så ta fler ”roadtrips”!

Det är viktigt, för det är så vi alla kan gynna de lokala matproducenter som allt fler börjar förstå att uppskatta.

Men det är förstås inte bara det närodlande som är viktigt. Även närproducerad konst är betydelsefull i det ekosystem av produkter och tjänster som håller landsbygden levande.

Konstrundan är en viktig påminnelse om att man inte måste åka till en exklusiv konsthall i Stockholm för att få en rik, visuell upplevelse. Faktiskt kan en väl upplyst lada fungera väl så bra som ett stelt galleri med vita väggar.

Kanske tycker destinationsutvecklarna att helgens koncentrerade aktiviteter bör vara en engångsföreteelse. Och det kan förstås finnas skäl att locka ut fler, vid fler tillfällen, så som brukligt är. Samtidigt finns goda skäl att önska att mat får möta konst vid fler tillfällen.

Varför inte låta sälja närproducerade tomater i konstnärens trädgård i Bua, eller äpplemust intill ateljeladan i Töringe? I år gjorde man en dygd av nödvändigheten. Nästa år kan man inse att nödvändigheten gav mersmak och låta upprepa vissa bedrifter.