Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Falkenbergs kallbadare förtjänar en bastu

Pinsamt att Falkenberg är sist på badbollen. Vakna kommun och sponsorer!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Saunakulturen kom med farsarvet. Kallbaden likaså. Vi hängde med farmor. Kilade pirriga ut till den kalla poolen. (Det ansågs kanske lite väl långgrunt i Askimsviken.)

Jag ska inte påstå att det gav mersmak direkt. Men den satte sig. Kallbadstanken.

Numera känns bastu lite som fusk. Man missar sockerdrickskänslan i kroppen om man smiter in i värmen direkt.

Men nog är det skönt att ha en bastu att tillgå. Det vet kärringarna på damernas i Varberg. Och alla som hänger på det vackra kallbadhuset. För att inte tala om finländarna. I grannlandet är sauna standard till och med i många lägenheter.

Så lyckligt lottade är kanske inte Bacchusborna. Dessutom bor inte alla Bacchusbadare därute på udden. Badstegen lockar fler - som sig bör. För nu är den nygamla trenden åter i ropet. Och alla falkenbergare har extra starka skäl att snegla mot Varberg med avundsjuka i blicken.

Att badkulturen är starkare på den gamla kurorten är kanske inte så konstigt. Men det fanns faktiskt ett litet kallbadhus även i Falkenberg. Det dog sotdöden. Och har aldrig fått en ersättare.

Det är inte bara trist utan också lite pinsamt. Som att Falkenberg är sist på bollen.

Kanske är kommunledningen rädd att det ska gå med badtrenden som med padelvågen. Att den ska lägga sig. Och då kan ett kallbadhus förefalla vara en alltför vidlyftig investering. I synnerhet som Klitterbadet börjar se bedagat ut - och varenda badpeng kan behövas satsas på ett nybygge.

Att undvika skrytbygge - för att i stället satsa på både simhall och kallbadhus - vore förstås ett alternativ. Men då pratar vi framtidsprojekt som ska tröskas i åratal.

Därför är det smart av Falkenbergs kallbadsvänner att man rättar mun efter matsäck. Vi lever trots allt i dyrtider. Men en bastu borde det finnas en slant till. Badtrenden gynnar ju folkhälsan på flera sätt. Salta bad och sällskap är bra för både kropp och själ. Det visste redan läkaren som startade kustsanatoriet några mil norröver.

Och om kommunen krånglar är ju Falkenberg rikt på eldsjälar, som kan förstå poängen med en vedeldad omfamning. Kallbadsvännerna gör därför klokt som uppvaktar Näringslivet Falkenberg - och varför inte även slänga ett öga på Sparbanksstiftelsen. Kanske finns stöd att hämta även där?

Vill man inte släppa till utrymme på land? Fixa en bastuflotte! Eller varför inte en bastu på hjul? Möjligheterna är många. Måtte sponsorer och kommun förstå att nappa på idén.