Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Falkenberg visade vad kärlek kan åstadkomma

Ett barn har dött. Sorgen river och sliter. Alla som öppnade sina hjärtan behöver nu tid att läka. Stå redo för varandra.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Signerat 10/11. Regnet börjar falla, just som det värsta av besked kommer. Kvällen känns med ens mörkare, luften tyngre att andas. Kanske är det som någon skriver, att till och med änglarna gråter.

Men himlen skulle ju inte få honom än! Inte den mörka Ätran heller! Det är så det känns. Sorgebeskedet river och sliter i bröstet.

Hur hittar man ord när ett barn är dött? När dramats upplösning blir det alla fruktade mest.

Det är fredag kväll och allas tankar går först och främst till de anhöriga.

Men de är inte ensamma i sin sorg. Hela Falkenberg delar den med dem. Stora delar av landet faktiskt. Kondoleanserna fyller de sociala medier som bidragit till att samla människor.

Dantes öde har berört så många. Engagerat så många.

– I denna sorgens stund får vi försöka söka styrka och tröst i den omtanke och det engagemang som så många visat de senaste dagarna, säger kommunrådet Mari-Louise Wernersson.

Och visst har det enastående engagemanget från lokalsamhälle, myndigheter, frivilligorganisationer och många, många fler visat vad vi förmår åstadkomma när det verkligen gäller. Sökandet efter Dante har visat vilken kraft vi besitter gemensamt. Inte minst Falkenbergs otroliga sammanhållning har värmt och berört alla dem som strömmat hit från hela landet för att hjälpa till.

Den största insatsen i fantastiska Missing Peoples historia är över. Alla de människor som har öppnat sina hjärtan behöver nu tid att läka. Föräldrar kan behöva stöd att tala med sina barn. Många behöver en plats att sörja och prata tillsammans. Kommun står beredd. Redan i helgen kan föräldrar till barn på Dantes skola, Hjortsberg, höra av sig. På måndagen står kristeam på plats för att möta eleverna.

"Vi har nu startat upp psykosociala stödinsatser. Stöd till allmänhet och till personer som deltagit i sökinsatser finns nu att tillgå i FF:s klubblokal i Falcon Alkoholfri Arena där Missing People Sweden har haft sin samlingsplats." Så lyder ett viktigt meddelande från Falkenbergs kommun.

Att kyrkornas portar står öppna i helgen är självskrivet. Kyrkans jourtjänst står redo.

Och på under fredagskvällen samlades människor till en spontan ljusmanifestation på Stortorget. Gemenskap som gör skillnad.

Precis som ingen sten var för liten för att lyfta på i sökandet efter Dante, är ingens sorg för obetydlig. Och nu är tid att ta hand om varandra.

Det finns människor som i dagens råkalla klimat fnyser åt handhjärtan och hånar godhet. Men det finns skäl till varför kärleksbudskapet är det största i den religion vi byggt våra värderingar på. Kärlek är inte vekhet, det är styrka. Kärlek kan förflytta berg. Medmänsklig kärlek och omsorg är de viktigaste byggstenar för ett välfungerande samhälle. Det har sökandet efter Dantes ånyo påmint om. Låt oss bära den tanken med oss.