Falkenberg satsar på en attraktiv stadskärna

Ledare 14/5. Har Falkenberg en stadskärna som är värd att lyftas fram? Det tycker i alla fall kommunstyrelsen i Falkenberg som på det senaste mötet beslutade att ansöka om att bli Årets stadskärna senast 2025. Man eftersträvar också en kvalitetsmarkering, Quality Mark, som kommunen ska kunna använda i sin marknadsföring. Det är ett erkännande som visar hur väl kommunen samverkar med fastighetsägare och näringsidkare i staden.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det är organisationen Svenska Stadskärnor som delar ut utmärkelsen varje år sen 1995, utom förra året på grund av pandemin. Organisationen samlar Sveriges kommuner och regioner (SKR), Svensk Handel, Fastighetsägarna, Visita samt enskilda kommuner och företag som är intresserade av stadsutveckling.

Det är inte bara att ansöka om utmärkelsen och erkännandet, utan det krävs ett arbete för att bli den attraktiva stadskärna som krävs för att vinna. Med tanke på pandemins effekter på handel och övrigt näringsliv kan det tolkas som en dålig tidpunkt att söka om att bli Årets stadskärna nu. Eller så är det i själva verket en mycket bra tajming, då stadskärnor generellt omstruktureras på grund av pandemin men också på grund av faktorer som började redan innan pandemin drabbade oss.

ANNONS

Förslaget kommer från Centrumgruppen och har behandlats i näringslivs- och arbetsmarknadsutskottet. I ärendebeskrivningen står att "Centrumgruppen anser att det är nödvändigt att Falkenberg börjar arbetet med ansökan om att utses till Årets stadskärna." Det är bra att kommunen och näringslivet är offensiva, det lär krävas ett omfattande arbete i samverkan för att reparera de skador på centrum som pandemin inneburit. Ändå förefaller Falkenberg relativt förskonat, det finns livsgnista och planer på nya verksamheter i stadskärnan. Särskilt större städer med omfattande externa handelsplatser kommer att ha svårt att komma igen när pandemin upphör och livet ska normaliseras.

Beslutet i veckan kan ses som ett inriktningsbeslut, då ekonomiska satsningar ska in först i budget för 2023. Tanken är att kommunen ska stå för 1 miljon kronor per år 2023-2025. Men arbetet måste börja redan nu och det tillhör rimligen centrumutvecklarens ordinarie arbetsuppgifter.

Östersund är den senaste vinnaren av utmärkelsen. Varberg vann 2016 efter en ambitiös ansökan. Varberg lyfte bland annat fram att man inte har några externa köpcentrum och det har inte Falkenberg heller. De städer som har externa handelsplatser eller köpcentra inne i staden kommer sannolikt att få det svårare att återhämta sig när handeln utvecklas på ett nytt sätt, med bland annat mer e-handel.

ANNONS

Falkenbergs kommun har arbetat med centrumutveckling länge. Attraktiviteten i stadskärnan hänger på många olika saker och det fortsatta arbetet måste ta hänsyn till alla parametrar.

ANNONS