Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Maria Haldesten: Falkenberg säkrar platsen, men med dippvarning

Ifråga om kommunpolitikernas attityder till företagande så sjunker betyget något i Falkenberg.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 24/9. Klockan på Skrea må ha stannat – men i näringslivet tickar det på. Såpass bra att Falkenberg åter blir bästa kommun i Halland i Svenskt näringslivs årliga rankning. Åttondeplatsen säkrades i år igen – om än med sämre marginal.

Trots att kommunen leds av en politiker som exempelvis är emot vinster i välfärden så tycks den där konkullege-andan ännu blomstra, vilket förmodligen är en betydelsefull ingrediens i framgångsreceptet. Men det skall tilläggas att ifråga om kommunpolitikernas attityder till företagande så sjunker betyget synbart i Falkenberg.

Aven om Varberg ännu ligger långt bakom Falkenberg så är uppgraderingen från plats 95 till 84 extra välkommen. Och det skulle förstås svida lite extra i en alliansstyrd kommun – i en expansiv region – om man skulle ha hamnat ytterligare på efterkälken jämfört med den S-ledda grannen.

Att Varberg är nöjda med den positiva trenden är förståeligt.

”Det här är ett kvitto på det mycket medvetna arbete som pågår i kommunen för att bygga upp ett bra klimat för företagande och entreprenörskap”, lät det i ett pressmeddelande från kommunstyrelsens förste vice ordförande Christoffer Bergenblock (C).

Samtidigt vittnar rankingen om att Varbergsföretagarna tyckte det var bättre för tio år sedan. Visserligen konstateras att tillgången på mobilnät och bredband är markant bättre. Men med tillgången på kompetens har det gått utför under årtiondet. Och trots medvetet arbete ansågs kommunpolitikerna inte ha bättre attityder till företagande nu än för tio år sedan.

Hur kan det komma sig? Kanske ligger svaret i en känsla som det kan vara svårt att sätta fingret på. Och att framgång föder framgång. Medvindskänslan i Falkenberg har inte gått att ta miste på - även om det mojnat lite.

Varberg borde dock rimligtvis ha goda förutsättningar att bli minst lika bra i jämförelse med andra kommuner som för tio år sedan. Det är bara att fortsätta kavla upp ärmarna.