Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Maria Haldesten: Falkenberg på väg i diket

Gratisåk är inte rättvis jämlikhet, det är ett riskabelt vägval i fel läge.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 28/11. Har ni hört den om farfar och trumpeten? Om inte, förvänta er ingen rolig historia. Föreställ er i stället en Falkenbergs blues, med Marcus Dufwa som storyteller i stället för Louis Armstrong. Att legendaren skulle få en biroll i en argumentation för gratis kulturskola var oväntat. Och med tanke på hur subventionerade kommunens trumpetlektioner redan är, inte heller helt rättvisade.

För Louis Armstrong blev trumpeten vägen ur verklig fattigdom. För ett barn i Falkenberg är en plats på kulturskolan att odla ett fritidsintresse. Nog för att barns fritid är viktig. Det är därför skattesubventionerade kulturskolor finns. Men att slopa avgiften helt, är det verkligen motiverat?

Den politiker som verkligen tog sig tid att lyssna på ekonomichefen Jan Fritz inledningsanförande borde inte kunna svara ja på den frågan. För framtidsutsikterna är bistra.

Trots detta bredde en annan S-politiker på: ”Det finns hushåll i Falkenberg som inte har råd att lägga pengar på en termins musikskola”.

Det är sant. Det finns hushåll för vilka 550 kronor per termin känns alltför betungande. Men inte heller kommunens ekonomi är guldkantad.

Den som verkligen lyssnade till Jan Fritz förstår att inte heller hushållet Falkenberg har råd med excesser, som att lägga pengar på gratis kulturskola, avgiftsfri sommarmånad i förskolan, fria bussresor för pensionärer över 75.

Var för sig kan dessa små ”satsningar” verka blygsamma. I vissa fall dessutom behjärtansvärda – om man ser dem som ett lyft för kommunens allra fattigaste. Problemet är ju att gratisgåvorna varken riktas till de mest behövande (som förra regeringens fritidspeng) – eller blir särskilt ”små”. Precis som maxtaxan, eller den där extra familjeveckan som socialdemokraterna slängde in som muta i valrörelsens slutskede, hamnar dessa gratisgåvor i huvudsak plånböckerna hos en hyfsat välmående grupp.

Men medelklassen skall väl hållas på gott humör även i Falkenberg, och få alla dem som överraskats av oförutsedda allianser att köpa det där nya styret. Med Framtid Falkenberg är dock risken för dikeskörning påtaglig, vilket gårdagens föreställning i fullmäktige påminde om.

Att det är nya tag i politiken märktes tydligt på den hovsamma tonen. Nya premiärtalande politiker tog medvetet mindre plats än de rutinerade rävarna. Och de senare var, efter att ha bytt platser med varandra på ett högst oväntat, ändå ganska noga med att markera att budgetförslagen trots allt inte skiljer sig sådär enormt mycket åt.

”I kommunpolitiken blir ju skiljelinjerna inte så stora” var en fras som återupprepades.

Minns då att djävulen gömmer sig i detaljerna! Det som börjar med gratis trumpetlektioner slutar ju lätt i...

Tja, varför inte gratis ridlektioner. För hallå, Svensson, Ferris, Jöngren och Fagerström! Det är väl inte rättvist att ett barn som drömmer om att bli vår tids Louis Armstrong skall få sina lektioner serverade på silverfat, medan en liten tjej som vill bli framtidens Malin Baryard-Johnsson får dagdrömma på fel sida manegen? Och varför skall hyfsat välmående pensionärer få åka gratis när fattiga barnfamiljer får stanna hemma? Och visst borde väl även alla valpägare få en offentligfinansierad vecka så de kan gå lydnadskurser, inte bara barnfamiljer som S-regeringen föreslog? Eller?

Det är bara att inse att en alltför välmenande jämlikhetssträvan kan förleda en kommun raka vägen till konkurs.

”Kommunen måste välja vilken verksamhet som man vill ha. Har vi råd att göra allt det här? Eller hur högt skattetryck är vi beredda att ha?”

Nej, orden kommer inte från en borgerlig politiker i den blågröna duon. Orden är Jan Fritz.

Visst, han låter kanske som en tråkig pappa i en partysugen Framtidares ögon.

Men vet ni, med det här nya styret vid rodret behöver Falkenberg en trist farsa mer än någonsin.

Läs mer: S-styret stod upp för sin budget

"Politikerna måste gå utanför boxen"