Falkenberg måste lära sig undvika lyxfällor

Att slänga köttben till utvalda grupper är inte ett sätt att ta det ansvar som många talande om under tisdagens budgetdebatt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 27/11. Ohållbart röstfiske kan avslöjas i det dunklaste av novemberljus. Som i en fullmäktigesal i Falkenberg i november. Mot en bakgrund av kärvare ekonomiskt läge framstod vallöftena om fria bussresor, avgiftsfri månad i förskolan och avgiftsfri kulturskola precis så oansvariga som de faktiskt var.

– Jag är kulturvän, men tycker ändå det är fel väg att gå, sade Petra Eriksson (C).

I praktiken visar det sig bli en subvention av medelklassens fritidssysselsättningar, som varken leder till bredare utbud eller kortare köer, konstaterade hon.

En felaktig prioritering i ett läge där kommunen måste hålla i pengarna, helt enkelt.

Majoriteten var dock snabb att kontra.

– Hellre bra kulturskola än till exempel gym i Ullared, sade Peter Dygården (S).

ANNONS

Detta lilla tjuvnyp till Centerpartiet gav honom en liten poäng – även om det korrekta svaret är att ingetdera är lämpligt.

– Att driva gym ingår inte i vår kärnverksamhet, försvarade sig en tjänsteman i grannkommunen när man stängde en sådan anläggning intill en simhall.

Där fanns det ett fullgott privat alternativ. Det gör det förvisso inte i Ullared – ännu. Men lite tillit till privata aktörers förmåga att se potentialen kanske vore på sin plats?

Just mer tillit – fast till personalens förmåga – var vad Anneli Andelén (C) efterlyste i budgetdebattens början. Att det finns en tendens, bland politiker i allmänhet och vänsterpolitiker i synnerhet, att vilja detaljstyra eller ”ta över” är väl känt. Strävan att återkommunalisera en rad verksamheter är ett led i detta.

Det är uppenbart att det skulle behövas mer tillit till såväl utbildad personals förmåga som till entreprenörers vilja att driva en kvalitativ verksamhet.

Samtidigt är det alltid viktigt med balans. Rimlig kontroll har visat sig välbehövlig för att säkerställa att fristående verksamheter håller måttet och följer regelverken. Och att släppa en förvaltning fri att styra över skolresurser skulle, i Falkenbergs fall, kunna sluta med att landsbygdsskolorna inte bara utarmas utan försvinner helt. Det säger sig inget parti vilja . Men dröjsmålen med stadieförändringen i Falkenbergs skolor i inlandet väcker onda aningar vad gäller majoritetens förmåga att hålla emot.

ANNONS

Att prioritera en förbättring av arbetsmiljön i förskolan är viktig för såväl barnens som personalens skull. Därför är det viktigt att minska barngrupperna, vilket ledarsidan påpekat gång på gång. Men låt det inte ske på bekostnad av den lika viktiga grundskolan.

Falkenbergs skolresultat visar att mer måste göras för att se till att fler elever klarar skolan. Detta inte bara för barn och ungas skull, utan för att det är en av de viktigaste framtidsinvesteringar kommunen kan göra.

Detsamma kan sägas om satsningar på en modern äldreomsorg. I takt med att befolkningen åldras måste Falkenberg möta behoven. Men även på det området gäller det att träna på förmågan att säga nej.

– Under alla mina år är det den fråga som jag har fått mest uppskattning för, sade Lars Fagerström (L) apropå de fria bussresorna.

Att han har varit närmast besatt av att i införa denna gratistjänst har knappast undgått någon. Så det är förståeligt att han gläds över en klapp på axeln för insatsen. Pinsamt nog för honom kommer det dock inte gå till historien som en vettig reform att prioritera.

Detsamma kan komma att sägas om den där P-skivan som Kristdemokraterna vurmar för. Visserligen är en klok parkeringspolitik ett sätt att främja angelägen innerstadshandel, det ska man inte sticka under stol med. Men i valet mellan att exempelvis se till att bota ökande P-platsbrist och att göra befintliga platser gratis borde det förstnämnda vinna.

ANNONS

ANNONS