Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Katarina Erlingson: Falkenberg + Hylte = sant

En liten kommun som Hylte har kanske mer att vinna på samarbete, men det kommer att gynna även den stora kommunen,

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 3/1. Efter valet började ett samarbete spira mellan Hylte och Falkenbergs kommuner. Det underlättades av att kommunråden har samma partifärg, (S), dessutom har andra beröringspunkter – och kanske rentav det man brukar kalla personkemi. Oavsett vilket bör samarbetet bli bra för alla invånare i kommunerna.

Hylte har tidigare dragits mest åt Halmstadshållet. Säkert på grund av att man tillhör samma arbetsmarknadsregion och att många gymnasieelever väljer någon av skolorna i Halmstad. Dessutom är kollektivtrafiken mellan Halmstad och Hyltebruk av god kvalitet, medan den är obefintlig mellan Hyltebruk och Falkenberg.

Det sistnämnda vill kommunråden Ronny Löfquist och Per Svensson gärna ändra på, men Hallandstrafiken har hittills varit kallsinnig. Det kan man möjligen förstå då man studerar pendlingsstatistik mellan Hylte och Falkenberg. Den är inte särskilt stor. Vad som är hönan eller ägget kan förstås diskuteras – finns det ingen kollektivtrafik är det svårt att arbetspendla. Hade det funnits bra bussförbindelser hade pendlingen sannolikt varit större. Att kommunerna nu är villiga att delfinansiera en ny busslinje är alltså en bra början.

En liten kommun som Hylte har kanske mer att vinna på samarbete än en större som Falkenberg, men samarbetet kommer att gynna även den stora kommunen, inte minst om man lyckas få till gränsöverskridande samarbete vad gäller hemtjänsten. Det kräver sannolikt en del nytänkande på grund av en rigid lagstiftning, men regler är till för att utmanas.

Landsbygdsprojektet Lev din dröm startade i Falkenberg och har varit framgångsrikt. Nu sprids arbetet även till Hylte kommun, där tomma fastigheter på landsbygden ska inventeras och marknadsföras till människor som vill starta verksamhet och flytta ut på landsbygden. Det är ett positivt sätt att bedriva landsbygdsutveckling på och här är Falkenberg en föregångskommun.

Halmstad har inte nått ut lika bra med sitt arbete med landsbygdsutveckling, och har ingen tjänsteman med den titeln. Det kan förklara varför Hylte lockas att samarbeta med Falkenberg, som har gjort sig känt för kreativa och visionära satsningarna.

Strax före jul kom också beskedet att ansökan till ESF-rådet från Hylte, Falkenberg och Laholm angående samarbete med Arbetsförmedlingen har beviljats. Där ska samverkan ske kring arbetssökande som står särskilt långt från arbetsmarknaden, inte minst viktigt nu när Arbetsförmedlingen är under omstöpning.

Självklart finns det ekonomiska skäl till samarbete mellan kommunerna, något annat vore konstigt. Att kommunerna till exempel samsas om en gemensam stadsarkitekt eller jobbar tillsammans i andra frågor kan inte vara annat än positivt. Samarbete gynnar alla.