Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Konferencieren Niclas Christoffer framför folkhavet på Rådhustorget i Falkenberg. Bild: Camilla Svensson

Dag Gustavsson: Falkenberg förenade nytta med nöje

Att lyckas förena nytta med nöje är aldrig fel, det är väl just detta som är pridefestivalernas framgångsrika koncept.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

För femte året i rad genomfördes i helgen pridefestivalen i Falkenberg och det är bara att gratulera till ett arrangemang som lockar många besökare. Bara detta är en framgång i sig, för även om det kan krävas bra mycket att komma ut ur garderoben kan det ibland vara minst lika utmanande att få människor att komma ut ur sina hem. ”Fyll på framåt. Inte ens halva pridetåget är framme än”, sade Kålle Gunnarsson och uppmanade publiken att trycka ihop sig mer framåt scen. Det behövdes, för det var ett välfyllt på Rådhustorget i Falkenberg.

När det gäller synen på HBTQ har tack och lov mycket hänt under senare decennier, men det innebär inte att kampen är över. Det finns många individer som kan vittna om hur tufft det kan vara innan man har kommit ut och när man har kommit ut. Tyvärr får vi till och från även höra om det som betecknas som hatbrott. Det är därför vi behöver påminnas om att kampen inte är över och vi behöver inse att vi alla har ett gemensamt ansvar för att människor ska våga älska vem de vill.

Allas ansvar att bidra var något som årets pridetalare Annika Andersson påminde om i sitt tal: ”Pride handlar även om sådana som mig (hon syftade på heterosexuella), som aldrig behövt slåss eller kämpa för att få älska vem man vill”. Sedan nyttjade hon sin humoristiska ådra och påpekade att det hade varit tråkigt om alla hållit på samma lag och gillat samma sak. Hon menade att det är okej att det finns de som håller på HBK och att de som älskar opera är lika mycket värda som de som älskar buskis.

Detta skulle kunna ses som ett sidospår i ett pridetal, men passar väl in i det som Pride Falkenberg jobbar för. Här har man nämligen valt ett bredare perspektiv än enbart den sexuella läggningen. Budskapet är helt enkelt att inkludera alla under devisen ”vem du än är”.

Med detta som utgångspunkt passade komikern och skådespelerskan Annika Andersson på att skicka en passning till ansvariga politiker i Falkenberg. Hon pekade på vikten av att stötta skolbarn att våga vara sig själva, att de som sticker ut inte ska behöva känna oro och ha ont i magen när de går till skolan: ”Vi måste bygga starka barn, så slipper vi laga så många trasiga vuxna”.

En talare som Annika Andersson som lyckas förena allvarliga budskap med instick av humor sätter ännu gång fingret på det som pridefestivaler lyckas med. Det vill säga att lyfta frågan om att låta människor att få vara sig själva – så länge det inte skadar någon annan. Att få vara fria – vem de än är. Att få manifestera denna fråga och lyckas göra det genom fest.