Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Maria Haldesten: Falkenberg är på rätt spår – ute blir allt mer inne!

En uteservering bör ses som ett växthus snarare än en förfulande utväxt som bör tuktas.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 26/2. Rökarna bidrog till längtan efter säsongsförlängda uteserveringar. Vi bör inte sticka under stol med den saken.

Att rökdimmorna nu bannlysts även vid uteborden har dock inte mattat av trenden. Allt fler kommuner, såväl storstäder som småstäder, talar om förlängd säsong. Och Falkenberg vill förstås inte vara sämre.

Förhoppningen är givetvis att uteserveringarna skall bidra till att göra staden mer levande även under den gråa och mörka årstiden. I brist på blomster skall människor fungerande som lockande färgklickar.

Det allt mildare vädret gör det dessutom möjligt att sitta i utebåsen utan att det kräver alltför många terassvärmare.

– Vi vill förenkla och förtydliga reglerna för att förlänga säsongen, förklarar nämndens ordförande Georgia Ferris (KD).

Och göra det billigare, kan tilläggas eftersom förslaget går ut på att ha avgiftsfritt under lågsäsong, september - maj.

Även om de flesta kommuner sänker priserna där uteserveringar får stå kvar, är gratis marklån ovanligt generöst.

Falkenbergs krögarsammanslutning välkomnar förstås beskedet. Regelkrångel och, ur krögarsynvinkel, en ogin inställning har skapat strider i en rad kommuner.

Många minns storbråket i Varberg för fem år sedan, där krögarna gick i taket efter att kommunen presenterat orimligt fyrkantiga riktlinjer. Efter ett par år av möten och tjafs slutade det med att de flesta krögare fick beviljade bygglov för att fortsätta ha den sortens uterum som vädret faktiskt kräver.

Kvar dröjer sig, på sina håll, en känsla av att Varbergs kommun ser uteserveringar som något som stör stadsbilden.

I Falkenberg tycks inställningen vara den motsatta. Att utmärkelser som ”Årets värt en resa” har spelat in är högst sannolikt. När White guide skriver omdömen som ”Falkenberg har vuxit fram som en egen måltidsdestination” ser även politikerna möjligheten att spinna vidare på konceptet.

Det är klokt. Det man förlorar i intäkter på markhyra kan – förhoppningsvis – tas igen på att fler måltidsturister tar sig till staden vid havet.

På senare tid har Varberg knappat in. Krögare, producenter och matambassadörer ser till att det jäser och puttrar även där. Och nu presenterar en Varbergskrögare en vision om att ett lummigt uterum där vuxna gäster skall sippa på gindrinkar. Bygglovet lär vara godkänt.

Att en pub eller krog inte kan växa okontrollerbart ut i gaturummet säger sig självt. Men politiker som lägger en våt filt över kreativiteten gör klokt i att tänka om. Varför inte i stället lansera lokala tävlingar som ”skönaste uteserveringen”? Levande stadskärnor kräver politiker som ser vikten av att tillföra rätt gödning i rätt lägen.