Förvirrad kommunikation i coronatider

Ledare 27/2. Nyheterna och presskonferenserna kring smittspridning och vaccinering duggar tätt, så tätt att det går att ifrågasätta om det över huvud taget finns en strategi kring kommunikationen från regeringen och folkhälsomyndigheten. Detaljer kring hur allmänhet, företag och vården ska agera kommer i spridda skurar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
STOCKHOLM 20210224 Sstatsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en digital pressträff. Foto Anders Wiklund / TT kod 10040
STOCKHOLM 20210224 Sstatsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en digital pressträff. Foto Anders Wiklund / TT kod 10040 Bild: Anders Wiklund/TT

Under fredagen ”blixtinkallade” statsminister Stefan Löfven till en pressträff. Det var inte så dramatiskt som det lät, utan statsministern berättade vad som kommit fram vid det digitala toppmöte med Europeiska Rådet som precis avslutats.

Inom EU är frustrationen stor över att vaccineringarna och leveranserna av vaccin blir försenade, det tyckte förstås den svenska statsministern också. Samtidigt lyfte han att vaccin kommit fram extremt snabbt, jämfört med hur vaccinprocesser brukar se ut. Eftersom coronapandemin påverkar världen och våra liv så enormt mycket är förstås alla angelägna att vaccin ska hjälpa oss ur sjukdomen och krisen.

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC visar i ny statistik att vaccinationerna skiftar från land till land. Danmark verkar vara bäst i klassen och har använt 94 procent av de vacciner som levererats. Sverige har använt 75 procent av de doser som levererats, medan andra länder är sämre än så. Samma problematik finns i de 21 svenska regionerna. Sveriges Radio Ekot har frågat regionerna om vaccineringen och många regionrepresentanter hade velat ha mer styrning. Det finns i princip 21 olika beslut som gäller samma sak och regionerna har samma typer av problem men har hunnit olika långt. En ökad nationell styrning hade behövts, det är uppenbart. Att samordna helt och hållet över hela EU är däremot knappast görligt.

ANNONS

Enligt statsministern är vaccinationspass på gång framåt sommaren. Diskussionen kring vad de ska innebära kommer säkert att fortsätta, för det är långtifrån självklart i vissa länder. De svenskar som har några år på nacken kommer troligen ihåg de vaccinationspapper man behövde ta med sig när man skulle resa till vissa länder. Det var obligatoriskt att vaccineras mot gula febern, hepatit A och andra sjukdomar beroende på vart man skulle resa.

Med det perspektivet borde det inte vara någon skillnad jämfört med vaccinering mot covid-19. Vi har förstås en annan diskussion kring personlig integritet och självbestämmande som inte var aktuell förr, men det borde egentligen inte vara kontroversiellt. I Sverige vill säga, i till exempel Tyskland är vaccinmotståndet betydligt mer utbrett. De svenska politikerna borde inte vara rädda för att sätta ner foten gentemot de som är emot vaccin utan i stället lyfta fram de fördelar som vaccin ger och vilka sjukdomar som utrotats tack vare vaccin.

ANNONS