Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Per Arbin, Fastighetsägarna Bild: Håkan Johansson
Per Arbin, Fastighetsägarna Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: Förtätning möjlighet för ett levande city

Vad är en stad utan sin stadskärna, eller city som det kallas på nysvenska? Inte särskilt mycket. Fördelningen bostäder och arbetsplatser behöver vara "lagom", liksom vilken sorts butiker som erbjuds. En varierad stadskärna är det bästa.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Nu i dagarna har HUI och Fastighetsägarna presenterat sitt årliga Cityindex, först i Varberg och sen i Falkenberg. Publiken bestod av, som sig bör, en blandning av affärsidkare, fastighetsägare, kommunala tjänstemän och politiker.

Gekås påverkar hela Halland, inte bara Falkenbergs kommun där affärskomplexet ligger. Att den fysiska handeln i Halland har ökat näst mest i Sverige förvånar inte för dem som vet att Gekås ligger i Halland. Gekås och Ullared är viktigt för kommunen, men just därför behöver Falkenberg jobba extra för att behålla en attraktiv stadskärna.

En sådan uppstår inte av sig själv utan av ett gemensamt arbete mellan kommun, fastighetsägare och näringsliv. Men utan kunder som är villiga att stötta affärerna i centrum står sig handeln slätt. Ingen levande stad utan medvetna kunder.

Varberg har en del gratis, kan det tyckas, men det har säkert krävt ett medvetet och långvarigt arbete. Torghandel på onsdagar och lördagar drar folk även till övriga verksamheter i centrum, och frånvaron av stora köpcentra i stan bidrar definitivt. Men allt hänger, som sagt, på kunderna. Vad som är hönan eller ägget är svårt att säga, men blir torghandeln liksom övrig handel "sämre" minskar antalet kunder, men minskat kundflöde kan orsaka sämre handel. Det är välkänt att många numera klickar hem varor från nätet, men det får konsekvensen att staden blir mindre mysig.

Falkenbergs torghandel har minskat under årens lopp. Tidigare höll man till på Rådhustorget men nu är det på det mindre Rörbeckstorget man hittar handeln. På sommaren är det fler handlare och fler dagar i veckan, men utanför sommarsäsongen är det bara på lördagar.

Kommunen eller fastighetsägarna kan knappast göra något för att få fler torghandlare, här har kunderna den största makten. Det är fler evenemang i innerstan som kan locka människor till city. Falkenbergs Matdagar är ett bra exempel och här kan destinationsutvecklarna i kommunerna hjälpa till att locka fler evenemang.

Varberg har en fördel i att ha en stor livsmedelsaffär i centrum. Det är inte så långt från Stortorget till Lokstallarna i Falkenberg men man kommer ändå ifrån själva centrum när man handlar där. Det är negativt för stadskärnan att Systembolaget flyttat till Lokstallarna.

Falkenberg har än så länge färre boende i centrum, men det håller på att ändra sig med utbyggnaden av Hjulet mellan Stortorget och Falkhallen. Fler boende driver en annan typ av handel, såsom livsmedel, det är en anledning till att det är viktigt att förtäta en stad. Det borde inte minst varbergarna och den nya Varbergsalliansen fundera över.

Läs mer: Handeln i stadskärnan var lägre än genomsnittet

Läs mer: Hotell och restaurang i topp i ny Varbergsmätning