Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Försummade stationen en skamfläck för staden

I vänthallen finns inte ens en toalett att tillgå. Ändå tycks kommunledningen inte förstå behoven av en satsning på resecentrum.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Undanskuffad och tämligen öde - så har det länge sett ut på Falkenbergs station. Ett faktum som vandaler och biltjuvar självklart utnyttjade - tills kameror sent omsider sattes upp. Då minskade åtminstone den sortens problem.

Det förändrar dock inte det faktum att stationen, år efter år, förblivit en skamfläck för Falkenberg. Visserligen har resenärer kunnat söka skydd för väder och vind i vänthallen. Men att kunna köpa sig en korv eller en dricka har varit omöjligt.

– Kommer man till Falkenbergs station så finns det inget som välkomnar besökaren. Vi är ändå ett stort besöksmål och borde kunna fixa till stationen, säger Anneli Andélen (C).

Ett uttalande som det borde vara lätt - även för kommunledningen – att hålla med om

På stationen finns inte ens en toalett. Den stängdes tidigt i höstas, på grund av problem med klotter. Och stängd lär den förbli. Tills vidare. Risken finns förstås att strandsatta resenärer söker lätta på trycket i hörnen. Men det är möjligen lättare att sanera än klotter?

– Stationsansvariga har ansökt om pengar för att installera kamerabevakning, så att toaletterna kan öppnas igen, förklarar Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Förhoppningsvis tar den processen inte flera år - likt kameraövervakningen av parkeringsområdet gjorde.

Trots de uppenbara kvalitetsbristerna på stationen fick dock Centerpartiets motion om en satsning på ett resecentrum nyss tummen ned av Framtid Falkenberg.

Kommunen har inte råd. Det finns annat som är viktigare. Som Klitterbadet, förklarade Per Svensson (S).

Och visst är fler byggnader i behov av upprustning. Men att misshandla den stationen som kommunen medvetet placerat på gränsen till utsocknes - det är på gränsen till korkat. Åtminstone om man vill att människor ska trivas med att tågpendla - eller få ett positivt första intryck av Falkenberg. Inte minst det förstnämnda borde väl i varje fall vara Miljöpartiets ambition?

Ursprungligen lär det också, enligt tidigare stadsarkitekt, ha funnits planer på en "påkostad närmiljö". Delvis för att kompensera för den kritiserade stationsplaceringen.

I verkligheten har utvecklingen alltså gått i motsatt riktning. Visserligen har staden växt - vilket gjort att stationsläget känns lite mindre ensligt. Men en mörk kväll är det inte precis med en känsla av ombonad trygghet man väntar på tåget. Tvärtom.

Kanske kan dock vänthallens kamera få positiva bieffekter - om och när den uppförs.

– OM en kommersiell aktör visar intresse för att vill sätta upp en godisautomat, kan det finnas möjligheter, förklarar Trafikverket.

Visserligen har kommunen redan klubbat planer på någon form av kiosk. Men med tanke på majoritetens ointresse kan den ju komma att dröja ännu ett drygt decennium.