Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Försiktighet präglar regionens budget

Ledare 3/6. Peer Support. Lägg det engelska uttrycket på minnet, för det tänker Alliansen i Region Halland satsa 2 miljoner på nästa år. Under onsdagen presenterade Alliansen sitt budgetförslag för 2022 som ska beslutas i regionstyrelsen nästa vecka.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M).
Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M).

Peer Support (Personlig EgenErfaren Resurs) är en sorts professionella kamratstödjare som funnits i USA, Nederländerna och Storbritannien under några år. Nätverket Nationell Samverkan för Psykisk hälsa (NSPH) arbetar för att få igenom Peer Support i Sverige. Regionerna Stockholm, Skåne, Västra Götaland och Västerbotten har varit pilotlän och nu vill alltså Region Halland hoppa på tåget.

Det är bra att regionen satsar på att förbättra vården kring psykisk ohälsa. De professionella kamratstödjarna ska kunna vara stödpersoner till patienterna och följa med dem genom vårdprocesserna. Eftersom ”Peer supportarna” har egen erfarenhet kommer det säkert att vara till stor hjälp både för patienten och för övrig vårdpersonal. Tanken är att det nya arbetssättet ska byggas upp under 2022.

Regionråden presenterades också förslaget att nya undersköterskor ska erbjudas basutbildning för att de nyutbildade ska få en bättre chans att komma in i jobbet. Arbetssättet har funnit för sjuksköterskor, men nu är det alltså dags för nästa personalgrupp. Ett utmärkt sätt att lotsa personalen in i arbetet och ge dem en trygg start. För detta avsätts 5 miljoner kronor.

Lika mycket vill Alliansen satsa på att förbättra den palliativa vården i Halland. Genom att bryta loss onkologin från den kirurgiska kliniken och tillföra den palliativa vården hoppas regionpolitikerna att man kan fylla ett hål som hittills funnits i verksamheten kring cancersjukdomar.

Satsning på screening av tjock- och ändtarmscancer är en stor satsning för Region Halland. Den vänder sig till personer mellan 60 och 74 år och ska byggas upp under 2022 för att starta 2023. Tidig upptäckt är viktig, så regionråden beräknar att 10-15 liv per år i Halland kommer att räddas när screeningen införs.

Satsningarna är relativt modesta och präglar den försiktighet som Alliansen strävar efter när pandemin kan läggas bakom oss. Skatten kommer att vara oförändrad 11.40 kr och ambitionen är att samla i ladorna för att klara ekonomin långsiktigt. Det är klokt eftersom man sannolikt inte har full kontroll på de hål som kan uppstå när effekterna från pandemin blir mer tydliga. Det går att föreställa sig att Hallandstrafiken blir ett hål som man behöver spara pengar till.

Dessutom gör Alliansen indirekt en besparing när man väljer att inte satsa pengar på att bygga om sjukhusen i Varberg och Halmstad, vilket man planerat för tidigare. Särskilt sjukhusbyggnaderna i Varberg borde renoveras inom kort; det kan bli mycket dyrt att vänta med sådana investeringar. Politikerna verkar dock medvetna om det och menar att genom att stärka upp ekonomin och se till att få ett överskott för 2022 säkrar man en ombyggnad på sikt.