Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

STOCKHOLM 20180912 Centerns partiledare Annie Lööf (C), Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Kristdemokraterna Ebba Busch Thor (KD) och Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) under en pressträff med Alliansen i riksdagens presscenter i Stockhol. Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT

Förrädare är den som säljer ut till SD

Otaktiskt. Givet omständigheterna var det liberala svaret givet. Och kom ihåg, bara en fegis snackar uppbrott via textmeddelanden.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 15/10. Så, Lööf och Björklund vill inte lägga palmblad längs Kristerssons väg till makten och härligheten? De är inte beredda att välsigna hans andrahandsalternativ om att sitta i eget majestät – vilket bara är praktiskt möjligt med SD som bisittare. Är någon förvånad?

Ja, ett antal moderater. Låt oss kalla dem naiva. Det är det snällaste man kan säga om dessa verklighetsfrånvända "realister". Ann Heberlein är en av deras mest ökända postergirls.

"Judas" kallar hon Björklund på twitter.

Är det ett skämt? Som den där gången hennes helt oskyldigt twittrande make råkade dela vad han påstod sig ha trott var en oförargligt kul satirbild (så kallad meme) om att hänga en massa folkförrädare i Finspång. Heberleins överslätande attityd till denna nazist-meme gjorde att hon blev persona non grata även på arrangemang anordnade av Svenska Dagbladet.

Judas, skriver Ann Heberlein och får ett väntat antal twitterhjärtan. Men tweeten får också kritik. Heberlein lägger ut texten. Hon hoppas på moderat återuppståndelse. Av Hörbymodell kanske? För skånemoderater kan sånt gå an. Men Ulf Kristersson är förstås inte beredd att sätta Åkesson på tronen, så som M i Hörby har gjort med proryske Stefan Borg (SD) efter en uppmärksammad uppgörelse.

Men vad vill M-ledaren, utöver att försöka blidka den moderata klorinhögern? För låt oss vara fullständigt klara med vad det är Centerpartiet och Liberalerna avvisar – nämligen en högerregering med aktivt SD stöd. Det är nämligen vad som stod till buds. Det klargjorde Jimmie Åkesson med all önskvärd tydlighet redan vid arbetsveckans slut. Han meddelade Kristersson och hans parti att han säger blank nej till att vara passivt stödhjul.

Det är oseriöst att låta påskina något annat.

Ulf Kristersson är alltför slipad för att på allvar tro att han skulle få frikort till aktiva förhandlingar med SD. Därför återstår bara att konstatera att gjorde precis det han förnekade på facebook, ett speltaktiskt drag.

Av sådana får vi se fler innan den här hösten är över. För även om omgången är över fortsätter spelet. Moderatledaren gav på söndagen officiellt upp försöken att bilda regering – för den här gången. Nu går bollen över till Stefan Löfven. Och då får väljare och övriga partiledare syna hans andrahandskort. Vad utfallet blir är oklart. Annie Lööf upprepade beskedet att ett nej till en M/KD-regering inte är ett ja till Löfven.

För de allra flesta, utom "liberalkonservativa" med brunvänliga reflexer, är valet mellan Löfven och Åkesson förvisso enkelt. Lika enkelt som det borde ha varit för Åkesson att välja mellan Macron och Putin. Skall de liberala krafterna överleva kan de inte bistå med att glänta på bakdörren för sina allra värsta fiender. Det vore det definitiva sveket mot både väljare och samhälle.

De liberala partierna kan dock heller inte låta sig kramas ihjäl av Socialdemokraterna. Det har varken de eller Sverige råd med. Därför lär förhandlingsspelet fortsätta. Räkna med fler talmansrundor innan sista ordet är sagt.