Katarina Erlingson: Förmågan att möta kriser är bättre på landsbygden

En av anledningarna till Sverigedemokraternas framgång i valet verkar vara att många boende på landsbygden känt sig bortglömda. Och i tider med inte minst höga el- och drivmedelspriser är det kanske inte så konstigt att människor blir oroliga och missnöjda.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

En fördel med att bo på landsbygden som det sällan talas om är att man skulle ha betydligt lättare att klara en riktig samhällskris med strömavbrott och nerstängning.

Den här veckan är det krisberedskapsveckan, en vecka som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, använder för att påminna oss alla om att vara förberedda om det värsta skulle hända. För fyra år sen skickade MSB ut broschyren "Om krisen eller kriget kommer", något som då kändes nästan onödigt. I dag, efter pandemi och ett pågående krig i vår närhet, är det definitivt inte onödigt. Fler och fler människor tar fasta på MSB:s råd och inser att den här veckan är en bra påminnelse.

ANNONS

Det är därför hög tid att ta en inköpsrunda och se till så att man har det mesta i MSB:s krislåda hemma. Den som bor på landsbygden och som troligen varit med om ett eller annat långvarigt strömavbrott har av självbevarelsedrift redan det mesta.

Att fylla dunkar med vatten är inte helt realistiskt såvida inte krisen akut står för dörren. Vatten blir nämligen dåligt efter en tid och måste då bytas ut. Men att ha dunkar hemma är förstås att rekommendera. Många som bor på landsbygden har dessutom egen brunn så en spann och ett långt rep är kanske viktigare.

Vedspis, kamin eller liknande värmekälla är också vanligt hos dem som bor på landet. Då kan man värma vatten och laga mat på den. Men det förutsätter förstås torr ved och det är det redan brist på kan vedleverantörer berätta.

Den som bor i lägenhet har sällan utrymme för allt som skulle behövas i en kris - då kan man tvingas flytta hem till någon familj eller vän som bor på landsbygden.

Påminnelsen från MSB är bra för det finns många som verkar tro att kommunen eller staten fixar allt. Politiker har haft en tendens till det under lång tid, och det senaste året och minst årets valrörelse kan ha gett människor intrycket av att staten kommer till hjälp när det behövs. Det har kommit tusenlappar från regeringen när elen blev för dyr, och en tusenlapp till bilägare utlovades när bensin- och dieselpriset rusade. Det sistnämnda blev dock inte verklighet.

ANNONS

Denna sjuka får inte sprida sig, det kan bli farligt på sikt, både för den enskilde och för samhället. Fler behöver bli som landsbygdsboende har varit av tradition, att på landet kan man klara sig själv men man hjälper också andra när de behöver det. Den mentaliteten behöver spridas, inte bara själva kunskapen om innehållet i krislådan.

Läs mer: Klara dig i en vecka - så packar du krislådan

ANNONS