Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia Rönn: Företagen har en mycket viktig roll i samhället

Nu har jag varit Hallands liberala riksdagsledamot i cirka åtta månader. Denna första tid har varit mycket lärorik. Att vara ledamot i skatteutskottet har inneburit att sätta sig in i frågor i ett otroligt roligt och lärorikt ämne. För alla berörs och tycker till om skatter. Jag har besökt näringslivet, kommunala verksamheter och föreningar i Halland och är så stolt över allt som pågår i vårt fina län.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

I det ansträngda ekonomiska läge vi är i nu kämpar de flesta kommuner och regioner med hur de på bästa sätt ska använda skattepengarna de har till förfogande som kommer från invånare och från företagen. Att se till att varenda skattekrona används på bästa sätt, det är vår skyldighet som politiker. Att kommunerna och regionen i Halland har lyckats med detta på ett bra sätt finns många bevis på. I Halland har vi på flera områden Sveriges bästa sjukvård, här lever man längst i landet. Vi har bra skolresultat i jämförelse med riket, vi har ett starkt näringsliv i flera olika branscher som skapar jobb och tillväxt. Det finns mycket att vara stolt över. Men, som mitt ena barn säger: Mamma, allt kan bli lite bättre! Det är helt rätt. Därför måste vi politiker hela tiden ansvara för att varje skattekrona används på bästa sätt.

I dessa tider med hög inflation som leder till höga priser och högre räntor är det mycket tufft för många hushåll. Men att föra en sån retorik som görs nu, det tycker jag är tragiskt och det gynnar definitivt inte de som kämpar med att få ekonomin att gå ihop varje dag. Just nu måste vi göra det vi kan för att mildra för de mest utsatta utan att elda på inflationen samtidigt som vi genomför reformer för ett bättre samhälle.

Jag vill att vi ska ha en stark välfärd. Ett starkt skyddsnät utan hål som finns där och tar emot om man faller. Eller som ger frihet för de individer som behöver det. Jag vill att det ska finnas pengar för att kunna ha en skola med hög kvalitet till alla barn, för att kunna lägga pengar på förebyggande arbete så att alla barn får en chans att bli sitt bästa jag. För att man när man blir sjuk ska bli sedd och få rätt vård. När man blir äldre få den hjälp och det stöd man behöver i vardagen för att kunna leva livet hela livet. Det finns troligen inte någon politisk kollega som inte håller med mig om den målbilden. Men vägen dit. Där skiljer sig synen åt.

Min lösning är företagen och näringslivet. Att vi ger rätt förutsättningar för att dagens företag ska kunna lyckas och för att de företag som ännu inte finns kommer startas. Om fler jobbar finns det en större välfärdskaka att använda utan att höja skatter för företag och privatpersoner. Då kan man samtidigt sänka skatterna för att ytterligare stimulera tillväxt och arbete. Det är en vinst för alla, för individen, för samhället och för näringslivet. Företagen är ryggraden i vår välfärd och därför ska de kunna lita på att vi uppfyller samhällskontraktet med till exempel fossilfri, pålitlig och billig el, bra infrastruktur och utbildning för det kompetensbehov som finns.