För Putin är Sverige möjligheternas land

Sverige visar på förvånansvärd naivitet gentemot den ryska energipolitiken.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
Bild: Axel Storckenfeldt

Kinas flera decennielånga plan är känd i väst. Investeringarna strösslar in över världen och allas blickar riktas åt Kina. Att det finns en baktanke är de flesta överens om och medvetenheten är slående när det gäller det Kinesiska Kommunistpartiets maktambitioner. Men i vår fokusering på Kinas ambitioner verkar många ha glömt bort att grannen i öster troligtvis också har planer.

11/6 inleds G7-mötet och både Ryssland och Kina står högt på agendan. Som vanligt förespråkar USA hårda tag åt båda håll. Diskussionerna med Angela Merkel väntas bli intensiva då gasledningen Nord Stream 2, som löper mellan Ryssland och Tyskland, snart är färdigbyggd. Biden har kallat projektet för ”En dålig deal för Europa” och han är inte den enda som går i de tankarna. Europaparlamentet beslutade nyligen en omfattande resolution om Ryssland. I den framhävs att EU ska minska sitt beroende av rysk energi. Därför uppmanas EU-institutionerna och medlemsstaterna att stoppa slutförandet av Nord Stream 2 och utesluta kontroversiella kärnkraftverk byggda av Rosatom.

ANNONS

Att det ryska statligt ägda Rosatom uttryckligen nämns är högst relevant. Rosatom är djupt involverat i det ryska kärnvapenprogrammet och agerar på Putins order. Företaget har nyligen uteslutits från att få lämna anbud på Tjeckiens nya kärnkraftverk då det framkommit uppgifter om att Ryssland ligger bakom sprängningen av ett ammunitionsförråd i 2014 som kostade två tjeckiska medborgare livet och orsakade omfattande materiella skador. Med detta Rosatom har svenska Vattenfall avtal om kärnbränsleleveranser till Ringhals.

När EU markerar och stänger dörren öppnar vi den i Sverige. Frågor har genom åren ställts till den svenska regeringen om vilken analys som görs utifrån detta. Svaren har varit desamma – Regeringen ska inte bestämma hur Vattenfall sluter sina avtal. Någon säkerhetspolitisk analys blir det alltså inte. Detta trots att man på EU-nivå markerar att Rosatom ska hållas borta. För Putin är Sverige onekligen möjligheternas land när det gäller att bli licensierad för västdesignade reaktorer. Sverige blir därigenom det första västerländska landet att göra denna öppning som innebär stor insyn i det svenska energisystemet. Vattenfall har länge använt uran från Ryssland men den strategiska bränsletillverkningen har aldrig kommit från Ryssland förrän nu. Det kräver behov av att vara på reaktorn och leverera mjukvara och input för säkerhetssimuleringar. Det blir i praktiken en rysk närvaro långt in i de svenska kärnkraftssystemen.

ANNONS

Ryssland utgör inte bara ett yttre hot mot Europas säkerhet, utan för även ett inre krig mot sitt eget folk i form av ett systematiskt förtryck av oppositionen. Grannen i öster visar inga som helst tecken på att gå mot öppenhet och demokrati och vi är fullt medvetna om att händelseutvecklingen i Belarus inte sker utan godkännande av Kreml. Inget av detta är nytt. Det är så här vi känner Ryssland under Putins ledning. Samtidigt öppnar Sverige upp och agerar språngbräda för Rysslands maktambitioner.

ANNONS