Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helena Storckenfeldt: För ett svenskt Nato-medlemskap

Klockan var fyra på morgonen den tjugofjärde februari när jag vaknade av ett sms. ”Rysslands president Vladimir Putin meddelar i ett tv-tal att en militär insats i östra Ukraina inleds, enligt flera nyhetsbyråer” stod det. Jag stirrade på meddelandet. Nu börjar det, tänkte jag.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Dagen spenderades springandes mellan möten och telefonen gick varm. Det diskuterades sanktioner mot Ryssland, och stöd och hjälp till Ukraina. Ett demokratiskt land i Europa är under attack och hela europeiska säkerhetsordningen hotas. Ukrainas ambassadör besökte utrikesutskottet och sedan kammaren under statsministerns frågestund. Under båda tillfällena fick han stående ovationer av samtliga ledamöter. Känslorna bubblade över när ambassadören bönade och bad utrikesutskottet om hjälp. ”Inventera era förråd, om ni har någonting som kan hjälpa oss, snälla.” Sa ambassadören med tårar i ögonen. Det är en dag jag aldrig kommer att glömma.

Jag och många med mig trodde inte, kanske något naivt, att min generation skulle få uppleva det här. En invasion av ett demokratiskt land i Europa är någonting som tillhör historieböckerna. Enigheten som nu visas av väst är dock överväldigande. Det här är ett krig om rätt och fel, gott och ont, demokrati och autokrati. Låt er inte på något sätt luras av att Putin är nöjd efter Ukraina. Ukrainas sak är vår. Deras suveränitet, frihet och säkerhet är vår. Världen har slungats tillbaka flera decennier och det är en kamp som måste mötas med kraft.

Militära samarbeten bygger på principer av ömsesidiga skyldigheter. Många verkar dock leva i tron att om Sverige attackeras av främmande makt i öst så kommer Nato att komma till vår räddning. Detta är en naiv, egocentrisk världssyn och en verklighetsfrånvänd tolkning av globala väpnade konflikter. Om det finns något vi kan lära oss av tider av internationella kriser så är det att inget är garanterat. Något som nu blivit smärtsamt uppenbart i Ukraina. Nato skickar inte in trupper eftersom Ukraina inte är medlemmar. Nato, USA, Storbritannien med flera bidrar på andra sätt och kraftfulla sanktionspaket har införts av hela väst, men än så länge är det tydligt att inga trupper skickas in.

Det finns alltså inga garantier för att Nato skulle hjälpa Sverige om krisen är framme. Ett samarbete är inte heller långt borta. Vi har i över 20 års tid samarbetat med Nato. Sveriges militär genomför regelbundet övningar tillsammans med Nato och är så djupt koordinerade att ett medlemskap skulle kunna bli verklighet redan imorgon. Ändå bortprioriteras vår säkerhet till förmån för en "alliansfri, hoppas de hjälper oss”-princip.

Nato prioriterar sina medlemsländers säkerhet, inte vår. Vilket är fullkomligt förståeligt då de idag inte har någon skyldighet alls att skydda vårt land.

Att Sverige idag skulle vara alliansfritt och att det är den princip som är mest fördelaktig är en bristfällig argumentation. Sverige får inte begå samma historiska misstag baserat på en icke-existerande neutralitet eller alliansfrihet. Friheten måste försvaras varje dag, och det är dags för Sverige att öppna ögonen och gå med i Nato.