Agape - frivilligorganisation för ensamkommande barn och ungdomar.
foto:henrik brunnsgård
Agape - frivilligorganisation för ensamkommande barn och ungdomar. foto:henrik brunnsgård

Följetongen är inte slut

Vann humanisterna i Varberg? Så simpel är inte frågan! Överklagan leder till angelägen prövning.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 9/8. Öppnade Varbergs fullmäktige en medmänsklighetens stig genom juridiken fyrkantiga labyrint i går? På ytan kan det se ut så. En bred majoritet i fullmäktige beslöt efter het debatt att bevilja bidrag till den ideella organisationen Agape. Många drog därmed en lättnadens suck. Organisationens eldsjälar har, enligt fullmäktigedebatten, känt konkurshotet flåsa i nacken.

Redan samma kväll som beslutet fattades skickade dock Reine Antonér (M), tillsammans med Håkan Olsson, en överklagan till förvaltningsrätten i Göteborg. De yrkar på både prövning av beslutet och upphävning.

Det senare kan det dock vara för sent för – om inte förvaltningen skulle få kalla fötter. Formellt sett skall förvisso fullmäktiges beslut följas – men hur man skall förhålla sig till just formaliteter har ju varit en av de bärande punkterna i den här snåriga historien. Det gäller för övrigt även Moderaternas motförslag till alternativ bidragsfördelning. Inte heller det förslaget var juridiskt glasklart.

ANNONS

– Vi har fördelat pengar i linje med regeringens intentioner, säger Harald Lagerstedt (C) som har ”människan före systemet” som valslogan.

R egeringen har, mycket riktigt, tilldelat kommunerna medel till stöd för ensamkommande. Pengar som, på grund av vagt formulerade direktiv kunnat gå till allt från att täppa till budgethål till att stödja föreningar som verkar för en utsatt grupp. Kruxet vad gäller Agape i Varberg var att föreningen inte lever upp till kommunens egna krav, eftersom föreningen inte har ett år på nacken.

Regeln finns som riskförsäkring. Man vill undvika att skattemedel går till organisationer som inte är tillräckligt mogna – eller som i värsta fall påverkas av mindre nogräknade personer.

– Efter vad vi har sett och hört driver Agape en viktig och välskött verksamhet! säger Harald Lagerstedt.

Hela ärendet hade dock tveklöst hanterats annorlunda och snabbare om det även hade funnits en väletablerad organisation i bakgrunden, exempelvis Röda Korset. Varför något sådan samverkan inte blev av, trots diskussioner, är oklart. Det som däremot är klart är att förvaltningens granskning under perioden med återremiss visade att Agapes bokföring inte lever upp till de krav som ställs. Agape skyllde det på att kassören var på semester när granskningen kom. Samtidigt har ju föreningen varit under lupp under betydande tid. Man borde väl därför ha insett vikten av att hålla pappersexercisen i ordning?

ANNONS

Kontroll och bidragsfördelning till ideella organisationer kan ibland innebära en utmaning. Förvaltningsrätten kommer sannolikt att ge Varberg betyg på hur man klarat sneddadet i kurvorna för att stödja Agape – och om bidragen rimmar med den kommunala kompetensen. Utslaget är viktigt. Inte minst för framtiden. I praktiken får Agape nu ett slags retroaktivt bidrag för bland annat tidigare hyreskostnader. Samtidigt återstår frågan om den behjärtansvärda verksamhetens fortsatta finansiering. Hur tänker Varberg agera nästa gång Agape, eller andra föreningar, söker pengar? Skall reglerna då respekteras, eller betraktas som gummiparagrafer?

ANNONS