Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Police stand by a missile seized at an airport hangar near Pavia, northern Italy, following an investigation into Italians who took part in the Russian-backed insurgency in eastern Ukraine, in Turin, Italy, Monday, July 15, 2019. Police in northern Italy have detained three men, including one tied to a neo-fascist Italian political party, after uncovering a huge stash of automatic weapons, a missile and Nazi propaganda. (Tino Romano/ANSA via AP) Bild: Tino Romano

Extremhögerns militarisering måste stoppas

Fyndet av en jaktrobot hos italienska högerextremister ställer många obehagliga frågor.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 17/7. Italiensk polis utförde under måndagen flera räder mot högerextrema grupper i norra Italien. Operationen samordnades av antiterrorpolisen i Turin och tillslag gjordes i flera stöder. Tre personer har gripits och en mängd vapen beslagtagits. Förutom en mängd bajonetter och handeldvapen, vilket är illa nog, hittade den italienska polisen en jaktrobot.

En jaktrobot är ett vapen som används av jaktflyg för att skjuta ner andra flygplan. Det rör sig alltså om avancerad krigsmateriel som en extremistgrupp på något sätt smugglat in i landet.

Roboten, som är en fransk modell, tros ursprungligen komma från Quatar. Den är ingen liten pjäs utan mäter över 3,5 meter.

Nu verkar inte syftet varit någon typ av attack. Roboten saknade stridsdel och bar alltså inte på något sprängämne. Att det rör sig om ett avancerat vapen avsett för stridsflygplan gör naturligtvis att gemene extremist inte kan operera det. Däremot beskrivs roboten som varandes helt funktionsduglig. Målet verkar också ha varit att helt enkelt sälja den.

Detta ställer flera obehagliga frågor. Först naturligtvis hur de överhuvudtaget lyckades få tag på roboten och sen föra in den i Italien. Sen måste man fråga sig om det är en isolerad händelse eller om de högerextrema grupperna håller på att öka sin förmåga.

Tillslagen genomfördes till följd av en utredning mot italienska medborgare som stridigt i den Rysslandsockuperade regionen i Donbass i östra Ukraina. Uppgifterna går isär om på vilken sida. I början av juli häktades en annan italiensk man för att ha stridit med den Rysslandsstödda milisen. Att erfarenheter från kriget i östra Ukraina, oavsett viken sida man deltagit på, kan innebära ett ökat våldskapital för extremhögern är en högst reell risk.

Synen på Ryssland och kriget i Ukraina delar extremhögern, också i Sverige. NMR har bjudit in ledaren för den rysk paramilitär gruppen Ryska imperiska rörelsen medan andra högerextremister stridit mot den ryska milisen med bland annat den så kallade Azovbataljonen.

Att Ryssland ändå har ett gott öga till flera av Europas höger(och vänster)extremister har sedan länge varit känt. Tillvägagångssätten sträcker sig från det mystiska lånet från en obskyr rysk bank på 9,4 miljoner euro till franska Nationell Samling (då Nationella Fronten) till betydligt handfastare åtgärder.

Av de tre nazister som dömts för bombdådet mot ett flyktingboende i Västra Frölunda i januari 2016 hade två genomgått militär träning just hos Ryska imperiska rörelsen. Officiellt står rörelsen i opposition till den ryska regeringen, men att en organisation skulle kunna genomföra militära övningar på rysk mark utan regimens goda minne är näst intill skrattretande.

Oavsett hur det finansieras eller upprätthålls så är det högerextrema våldskapitalet något vi ständigt måste devalvera.