Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Regeringsbildningen 2018. Övergångsregeringens statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff om regeringsbildningen i riksdagens pressrum. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Extra val rycker allt närmare

Enbart två förlorade omröstningar ligger nu mellan oss och ett extra val. Nu återstår det enbart att med fortsatt tålamod, invänta talmannens besked om processens fortsatta skede nästa vecka.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Nu när två misslyckade statsministeromröstningar är genomförda, går det att börja syna politikerna och processen på allvar. Talmannen, som redan innan fredagens omröstning haft bråda dagar med omfattande samtal, har ingen enkel uppgift framför sig.

Direkt efter statsministeromröstningen, uppgav talmannen Andreas Norlén för SVT, att han inte önskar något extra val. Men oavsett vad han säger, ett extra val kommer vi allt närmare. Ett sådant borde kunna gå att undvika, men fredagen visade oss särskilt tydligt, att positionerna är oerhört låsta. Det politiska spelet fortsätter således både bakom såväl stängda, som öppna dörrar.

”Även om det var väntat så beklagar jag det”, är Stefan Löfvens egna respons till SVT efter nederlaget. Han ansåg vidare, att Sverige är i behov av en handlingskraftig regering. Detta brådskar mer än somliga inblandade ibland vill ge sken av. Det återstår som sagt bara hur denna konstellation ska se ut. Väljarnas tålamod är inte oändligt, och Sverige är i stort behov av reformer.

Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, börjar framstå som det mest troliga alternativet talmannen kommer att föra fram till nästa statsministeromröstning. Inte minst efter att M+KD-budgeten som bekant röstades igenom nu i veckan. Ska vi enbart utgå från denna, då förefaller det logiskt ur talmannens perspektiv, att nästa omröstning kommer handla om Moderatledaren som statsminister.

Enbart två förlorade omröstningar ligger nu mellan oss och ett extra val. Nu återstår det enbart att med fortsatt tålamod, invänta talmannens besked om processens fortsatta skede nästa vecka.