EU:s återhämtningsstöd måste förenas med krav

Coronakrisen kräver solidaritet, men vi måste agera nyktert. Bidrag ska inte hamna hos politiker som bryter mot EU:s värderingar

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

EU-kommissionen presenterade för några veckor sedan en återhämtningsfond för coronakrisen på hisnande 750 miljarder euro eller 8000 miljarder svenska kronor. Det är ingen hemlighet att det har varit en tuff tid för många länder ekonomiskt och hjälppaket behövs för samhällen ska kunna komma på fötter igen. Men EU-kommissionen anser att fonden ska vara baserad på bidrag istället för lån och det saknas kriterier och krav på hur pengarna ska användas. Denna strössling av pengar leder till en oansvarig ekonomisk politik.

Coronaviruset har påverkat alla samhällssektorer och alla länder. Att Europa agerar och presenterar olika typer av hjälppaket och lättnader så medlemsländerna ska komma igenom krisen lindrigare är givetvis nödvändigt. För ett par veckor sedan presenterades EU-kommissionens återhämtningsfond. Hiskeliga 500 miljarder Euro förslås att betalas ut till drabbade länder genom bidrag och 250 miljarder euro ska betalas ut som lån. Missförstå mig rätt, självklart ska EU göra allt man kan för att medlemsländerna ska kunna hantera krisen på bästa sätt. Men tro att en stor mängd bidrag löser alla de problem som coronakrisen lämnat efter sig är felaktigt, det är vad vi gör med pengarna som är av betydelse.

ANNONS

Kommissionen måste sätta krav på vad pengarna ska gå till. Det handlar om att skapa rätt förutsättningar för minskad smittspridning, fler livskraftiga företag och ett samhälle som ställs om till att vara mer hållbart. Sätter vi inga större krav kan vi få desto större problem framöver, som inte ett återhämtningspaket kan hjälpa oss ur. Coronakrisen kräver solidaritet men vi måste fortsättningsvis agera nyktert och inte tro att ge bort en enorm summa pengar löser alla problem.

Pengarna som görs tillgängliga ska inte heller hamna i fickorna hos regeringar som bryter mot EU:s grundläggande värderingar om frihet och demokrati. Under krisen har vi både sett Ungern och Polen som gång på gång försöker kväva civilsamhällets rättigheter och urvattna rättsstaten i skuggan av coronavirusets påverkan. Vi måste kunna säkerställa att de som är i störst behov är de som får mest hjälp. Länder och aktörer som tar emot stöd måste respektera rättsstatens principer och EU:s andra grundläggande värderingar. EU ska inte finansiera auktoritära stater. Punkt.

I en tid av kris är det lätt att fatta beslut utan eftertanke eftersom läget är så pass pressat. Men vi måste se till att de åtgärder som tas nu kan vi i ett senare läge stå för och inte kommer innebära större problem i framtiden. Som sagt, detta är en kris som påverkat oss alla och vi har lång väg kvar att gå. Vi måste visa solidaritet med de som är hårt drabbade men EU ska inte ge bort pengar utan krav eller kriterier. Det är en oroväckande utveckling som EU kan komma att få ångra.

ANNONS

ANNONS