Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ett trist Stortorg som sjunker ännu djupare

Vänd utvecklingen i tid. Avskräckande exempel från andra städer visar hur illa det kan gå annars.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 1/10. Det var illa nog när Stortorget bara var en asfaltsöken utan själ. På sistone har denna centrala plats dessutom sjangserat till att stundtals vara en arena för bråk och sjaskiga knarkaffärer. Den frid och gemenskapskänsla som rådde under fina minnesceremonier för bara ett år sedan, förefaller ligga ljusår bort.

Hade det velat sig illa hade Stortorget blivit platsen för ett mord, mitt på blanka eftermiddagen.

Hur kunde det gå så illa?

Det är en fråga som många städer ställer sig. För Falkenberg är inte ensamt om problem kring ett centralt torg. Det värsta exemplet är förmodligen Sergels torg. Mitt i Stockholm ligger den öppna plats som polisen beskriver som ”den största öppna drogscenen i Sverige”, i tidningen Expressen.

Brunnsparken i Göteborg står inte långt efter. Det senare är ett varnande exempel på att det, när utvecklingen har gått för långt, är oerhört svårt att vända den. Ständiga uppfräschningar och ombyggnationer har hjälpt föga. Inte heller polisens riktade offensiv i slutet av förra året har varit tillräcklig – trots många ingripanden.

I Falkenberg har det inte gått så långt – ännu.

– Narkotikahandeln i Falkenberg sker inte i första hand på torget. Kanske för att det är fri insyn. Den mesta försäljningen sker i stället i närheten av där säjarna bor, vilket kan vara lite överallt i stan. Vi har tagit säljare i alla områden, berättar Henrik Svensson.

Han är gruppchef för den spaningsgrupp inom polisen som arbetar mot narkotika. Han har en god bild av hur narkotikaförsäljningen och missbruket ser ut i kommunen. Polisen har, efter larmen om knarkhandel, haft särskild spaning på Stortorget.

– Det vi ser är i första hand social oro. Gott om ungdomar hänger där. Det kan bli hot, våld och sker en del trafikbrott. Visst förekommer det viss försäljning av droger – mellan unga som vill vara gangsters och uppfattas som farliga och coola. Men det byts också cigaretter – och unga ger varandra grejer. Det kan en vanlig förbipasserande uppfatta som narkotika, men problemet är inte så sort som det verkar. Jag tror inte vi får en öppen narkotikahandel på Stortorget, säger Henrik Svensson.

Det får vi verkligen hoppas. Men beklagliga erfarenheter från andra städer visar att det kan gå utför snabbt om det vill sig illa. Därför gäller det att agera på alla fronter. Stortorget är ju, trots sin nuvarande brist på charm och skönhet, Falkenbergs första skyltfönster. Det är dit besökare kommer när de kliver av bussen. Och det är därifrån många skall ta bussen tryggt om kvällen. Förra året satsade Falkenberg hårt på att bli Purple Flag-certifierat, genom samverkan mellan kommun, polis och näringsliv. Kommunen tog fram en handlingsplan för att öka säkerheten i centrum på kvällar och nätter.

Sedan dess har dock problemen kring Stortorget hunnit eskalera, vilket illustrerar vikten av mer samverkan, och fler insatser. En såpass central plats får inte ”kapas” av ett fåtal på ett sätt som skrämmer bort många kommuninvånare.

Att polisen fortsätter spana och störa dem som bråkar eller begår brott – exempelvis säljer droger på torget – är angeläget. Samtidigt är det förstås av stor vikt att Falkenberg också jobbar med den narkotikaproblematik som finns i hela kommunen.

Försäljningen ökar här, liksom i resten av Halland. Allt tyngre och farligare preparat finns nu i omlopp. Allt fler unga lockas, delvis till följd av den legaliseringsvåg som sveper fram i debatten, att prova droger. Att polisen gör sitt yttersta för att sätta dit försäljarna är utmärkt. Men vi måste också prata om köparna – utan dem finns det ingen marknad för knarkgangstrar på någon nivå.