Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Partisekreterare Michael Arthursson.
Partisekreterare Michael Arthursson.

Katarina Erlingson: Ett självständigt parti med fokus på hopp

Ledare 29/5. "Centerpartiet är ett självständigt, borgerligt, liberalt parti i mitten av svensk politik. Vi vill staka ut en hoppfull väg framåt." Så inleds Centerpartiets framtidsagenda som beslutades av förtroenderådet på fredagen och som därefter presenterades av partiledare Annie Lööf och partisekreterare Michael Arthursson.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Inriktningen var känd sen några dagar, men nu fick Annie Lööf möjlighet att utveckla partiets tankar. Det är ett parti med gott självförtroende som vet sitt värde i den svenska politiken. Att det varit kört för Alliansen har vi vetat länge, det har framkommit med all önskvärd tydlighet, inte minst från de forna alliansvännerna Moderaterna och Kristdemokraterna. De har vägrat förstå och förlåta att Centerpartiet valde en socialdemokratisk statsminister framför en moderatledd regering.

Det har möjligen varit en del konvulsioner inom Centerpartiet, men inte så stora som motståndare velat ha det till. Visst finns det många som är närmast sossehatare, men pressar man dem är det ändå givet att de inte kan välja SD i stället. Som riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen från Malmö säger "Men är enda alternativet att gå i säng med S eller SD blir valet S. Även om det känns, ja, pissigt." Det är säkerligen en känsla som delas av många inom Centerpartiet.

Det kommer däremot inte fram när Annie Lööf presenterar Framtidsagendan. Partiet bygger sin kommunikation på att vara den positiva kraften i svensk politik. I en ny film hörs Annie Lööfs röst berätta om de problem som finns i Sverige just nu, bland annat det språkligt snygga "främlingsfientliga vindar viner", men snart övergår hon till att sprida hopp och handlingskraft. "Vi får saker att hända", som partiledaren säger. Filmen avslutas med att "vi ger kraft åt varje människa".

Det är en balansgång är där inte framstå som överkäck och hurtfrisk. Visst behöver debatten i Sverige lyftas från den eländesbeskrivning som framför allt moderater och sverigedemokrater sprider, men det får inte riskera att slå tillbaka. Risken är att det alltför lätt går att skapa bilden av att Centerpartiet inte förstår problemen i människors vardag. Därför faller ett stort ansvar på ledningen att hitta rätt ton i kommunikationen.

Att efter sju år presentera en ny grafisk formgivning och en ny logga kan verka trivialt, men återgången till en klöver i centrum säger en hel del. Bladen i klövern pekar mot mitten på ett tydligt sätt samtidigt som klövern står för partiets historia och det partiet bottnar i. Med rätt kommunikation och balansgång i det positiva kan Centerpartiet förstärka sin viktiga roll som en humanistisk vågmästare i mitten av svensk politik. Att Sverige behöver ett positivt tänkande är klart, så låt oss hoppas att Lööf och hennes medarbetare hittar den rätta tonen för att nå människor.