Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arkivbild TT. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Ett enormt svek mot halländska elever

Skrämmande att en pedofil kan gå från skola till skola, trots att rektorer känt till anklagelser om ofredande.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 27/2. Vidriga filmer på våldtäkt mot barn. En graverande samling barnpornografi – en del av värsta tänkbara slag. Fynden vid husrannsakan och påföljande brottsmisstankarna mot den halländske läraren får det att vända sig i magen.

Än värre blir det av vetskapen att denne lärare, trots upprepade misstankar om övergrepp mot elever, kunnat gå från tjänst till tjänst i vår region. Det är ett enormt svek mot våra elever.

"En väldigt skicklig lärare", låter det dock fortfarande från en av de rektorer som bär en del av ansvaret.

Så låt oss därför, för enkelhetens skull, understryka en sak:

Den spelar ingen roll hur skicklig en lärare är i musik, gymnastik, eller spanska och franska. Om vederbörande tafsar på sina elever har han inte i ett klassrum att göra. Punkt.

Den rektor som inte greppar den saken är själv fel person på sin post.

Med facit i hand kan vi nu konstatera att ett antal skolchefer, trots oroväckande misstankar, har valt att anställa den misstänkte läraren.

– Hen låter så oerhört trovärdig att man inte kunde tro att det var på det här sättet, utan att det var ett litet justitiemord istället, förklarar en rektor i SVT Halland.

Kort sagt har vederbörande i ett svep reducerat elevernas vittnesmål till falska anklagelser från överkänsliga tonårsbrudar. Snyggt jobbat.

Detta är 2019. Skolorna har, sedan #metoo hösten 2017, varit extra medvetna om de problem som finns i skolans värld. Under hashtaggen #tystiklassen vittnade ett antal elever om trakasserier från bland annat skolpersonal. Så här kunde det låta:

" På mellanstadiet hade vi en manlig gymnastiklärare som gick in i tjejernas omklädningsrum utan att knacka. Det hade inte behövt vara en så jobbig grej om han inte hade tittat på oss tjejer på ett speciellt sätt."

"På gymnasiet hade vi en engelsklärare som brukade få stånd på lektionerna och som ville kramas. Vi tog upp det med rektorn som inte gjorde nått innan min pappa tog upp det på ett föräldramöte inför alla föräldrar. Då förflyttades denne lärare till en klass med bara killar.”

"Jag hade hans (lärarens) tunga i mitt öra och hans hand på mitt bröst. 'Mmmm, du är så go!' sade han och skrattade när jag slingrade mig loss. Jag berättade för studierektorn. Han suckade tungt och sade inget. Sedan hände ingenting.”

Att inget händer. Att alltför mycket tystas ner och sopas under mattan. Det var ju en av de viktiga lärdomarna efter metoo.

I Halland hände dock någonting. Frågan är dock om det gjorde saken bättre. Läraren köptes förvisso ut – med bara för att indirekt skickas vidare. Gång på gång. Ibland underlättades förfarandet av att chefer bara tog de referenser läraren själv velat hänvisa till. I andra fall förminskades misstankar som faktiskt fanns. Rektorer valde att bortse från dem.

– Jag tycker det är tragiskt och djupt olyckligt, men jag kan förstå att det kan hända, säger han. Det är inte så att legitimerande lärare växer på träd. Det är svårt att anställa folk.

Den förklaringen ger en förhandlingschef i Varberg som varit med om att köpa ut den berörda läraren – två gånger.

Om läraren fälls – och av åtalet att döma har åklagaren bra på fötterna – lär legitimationen dras in. Men att det har kunnat gå såhär långt, allt läraren gång på gång bara har kunnat ta sig vidare genom systemet, ger ett intryck av en skolmiljö där elevernas trygghet väger alltför lätt.

Att våga berätta, att anklaga en lärare som befinner sig i maktposition, kräver stort mod. Kanske ser utsatta elever att de nu får en chans till upprättelse.

Minst lika viktigt är att Hallands kommuner och skolor ser över det system som gjort den Svarte Petter-karusellen möjlig. För det är uppenbart att något är ruttet.