Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Alma Tallborn
Bild: Alma Tallborn

Katarina Erlingson: Erlingson möter: KS-ordförande Per Svensson (S) i Falkenbergs kommun

Det är en ganska nöjd och tillbakalutad kommunstyrelseordförande i Falkenberg som träffar HN:s ledarskribent för en intervju om de gångna tre åren och hur planerna ser ut inför valåret.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

-Arbetet har gått som förväntat och vi har lagt krut på en uppstädning av ekonomin, säger Per Svensson (S). Samarbetet i Framtid Falkenberg har fungerat bra och vi har gjort tydliga prioriteringar. Det underlättas av att alla fyra ledarna är pragmatiska.

Alla partier inom Framtid Falkenberg vittnar om samma sak, så Per Svensson har anledning att vara nöjd. Han berättar att kommunen tagit fram en ny styrmodell som gör det lättare att styra förvaltningar och bolag. Något som inte skapar rubriker eller engagemang hos befolkningen men som krävs för att politikerna ska få en överblick och lättare att fatta beslut. Så här det sista året före valet ser Per Svensson att resultaten går åt rätt håll när det gäller både kvaliteten på verksamheterna och ekonomin.

Per Svensson är smålänningen från lilla Ås som hamnade i Falkenberg 2010. Ås ligger i östra delen av Gislaveds kommun och det märks att bakgrunden har betydelse för hans engagemang i landsbygdsfrågor. Utvecklingsfrågor i stort intresserar honom och han frågar retoriskt vilket Falkenberg vi vill ha.

-Det finns en risk att kommunen utvecklas ojämnt. Därför är det viktigt att bland annat ta fram detaljplaner i mindre orter som vi gör nu i till exempel Ätran, säger Per Svensson.

Som kommunstyrelseordförande ser han förstås ekonomin som en stor utmaning, men det är inget unikt för Falkenberg utan ett problem som alla kommuner har att tampas med. Invånarna förväntar sig samma nivå på samhällsservicen som tidigare och kräver kanske till och med att kommunen ska ta ansvar för fler områden. Det ger på sikt en omöjlig ekvation då skatten inte kan höjas hur mycket som helst.

Per Svensson ser också ett orosmoment i Falkenbergs geografiska position mellan Göteborg och Helsingborg.

-Det är risk att Falkenberg hamnar i en sorts utvecklingsskugga mellan de stora städerna. Varberg och Kungsbacka drar mot Göteborg, Halmstad och Laholm drar söderut, säger han.

Samtidigt ser han möjligheter att ”ta rygg” på Halmstad och ser att grannkommunen i söder borde vilja ha pendling norrut också, inte bara söderut som idag. Kanske tack vare sin bakgrund ser han också gärna en koppling österut, mot Värnamo, Nässjö och Jönköping.

-Region Halland ser inte inlandet, men kopplingen österut blir viktig, särskilt om Värnamo får en station för höghastighetståg, säger Per Svensson.

Därför ser han också järnvägen Halmstad-Värnamo-Nässjö som viktig och där har säkert hans goda samarbete med partikamraten och kollegan i Hylte, Ronny Löfquist, stor betydelse. En busslinje mellan Falkenberg och Torup skulle ge en viktig koppling till Krösatågen mot Småland.

Han oroar sig för en relativt låg utbildningsgrad och ett lite för smalt näringsliv i kommunen. Utbildning och skola ligger honom varmt om hjärtat, han är ju ändå gymnasielärare till professionen och för närvarande tjänstledig från Katrinebergs folkhögskola. Han är därför mån om att skolorna i Falkenbergs kommun ska lyckas höja resultaten och hoppas att betygsutvecklingen ska vara intressant inte bara för rektorer och politiker.

Per Svensson lyfter också klimat- och miljöfrågor och tror att alla kommuner har underskattat behovet av att göra mer för att hejda klimatförändringarna. Klimatavtrycket är stort och han vill gärna inspirera företagen att göra mer för att hejda den negativa utvecklingen.

Som ett tips till KS-ordföranden kan upphandlingsinstrumentet användas ännu mer inriktat på hållbarhet, vilket i sin tur kan hjälpa näringslivet.

Förvånande nog ser han möjligheter att byta ut befintliga vindkraftverk till högre modeller. Han ser det som lättare att göra inom befintliga områden för vindkraft, åtminstone på vissa platser, och konstaterar att det kan vara svårt med nya områden.

Han säger det inte men det går att lista ut att det är en av de frågor där det finns olika åsikter inom majoriteten Framtid Falkenberg. Där har Per Svensson varit så duktig på att leda sin koalition att det framstått som att han själv inte är så intresserad av vindkraft. Det visar på ett stillsamt men tryggt ledarskap. Det kan också tolkas som att Per Svensson och hans parti ser till makten framför allt, men också vara ett tecken på hans pragmatism.