MERSMAK DRAGARE ENSAMHET 
Illustration till Lottas artikel om att vi hela livet strävar vi efter att få vara tillsammans med andra människor  -  det lindrar lidandet
MERSMAK DRAGARE ENSAMHET Illustration till Lottas artikel om att vi hela livet strävar vi efter att få vara tillsammans med andra människor - det lindrar lidandet Bild: Lisa Thanner

Ensamhet – en hälsofråga för region Halland!

Social aktivitet på recept kan göra skillnad.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 7/9. En ensamhetsansvarig på region Halland, kan det vara något? Helén Andersson (C), kandidat till regonfullmäktige, tycker absolut det.

– Ensamhet är en glömd valfråga. Ensamhet gör oss sjuka, ändå pratas det väldigt lite om det i svensk politik, säger hon.

I Storbritannien är medvetenheten större. Där konstaterade en statlig utredning att miljontals människor lider av ensamhet. Och ensamheten har ett högt pris. Den orsakar såväl psykisk som fysisk ohälsa. I början av året fick en brittisk minister därför ansvar för just ensamhetsfrågor.

– Det är en enorm utmaning som det inte finns någon enkel lösning på, sade ensamhetsministern Tracey Crouch i en SVT-intervju.

ANNONS

Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv. Så skrev poeten John Donne för 400 år sedan. Ändå ökar isoleringen. Urbaniseringen är en del av förklaringen. I mindre städer är den sociala kontrollen ofta större och därigenom blir fler människors sedda.

Kön är också en riskfaktor. Undersökningar visar att män är sämre än kvinnor på att upprätthålla sociala kontakter och att knyta nära band. Det kan göra dem mer sårbara när en partner går bort eller om en relation bryts upp.

Ensamheten kan också vara åldersrelaterad. För många äldre kan rörlighetsproblem öka risken för isolering. Därför är det kanske inte så konstigt att KD, som gärna profilerar sig på äldrefrågor, haft tillsättande av en ensamhetsminister som en valfråga. I somras skrev riksdagspolitikern Jakob Forssmed en artikel i DN om vikten av att erkänna ensamhet som ett samhällsproblem. Han påminde om en amerikansk studie som pekade på att ofrivillig ensamhet är en lika stor riskfaktor för att dö i förtid som rökning.

Men vad kan politiken göra åt saken?

Kvarboendeprincipen för äldre måste göras upp med och boenden med gemenskapsmöjligheter för äldre prioriteras, skriver Jakob Forssmed. Men han efterlyser också reformer som ger föräldrar mer tid för sina barn.

ANNONS

Liberalerna har också försökt lyfta frågan. I somras presenterade de rapporten ”Ingen ska behöva dö ensam”. Den handlar om hur politiken kan arbeta för att motverka ofrivillig ensamhet i Sverige.

”Ensamhet är lite skambelagt i vårt samhälle, inget vi vill prata om att vi lider av. Men det borde vi göra” det skrev Liberalernas sjukvårdspolitiske talesperson Anna Starbrink i en debattartikel i Gefle Dagblad i början av året.

Helén Andersson gör samma analys. Vi borde prata mer och göra mer.

Att lyfta frågan på ministernivå är inte fel. Men det är ju på regionnivå som sjukvårdsfrågorna hanteras. Och det är där de brittiska föregångsexemplen kan bli aktuella. Som ”social aktivitet” på recept. Låter det ovant? Det gjorde det säkert när man började tala om fysisk aktivitet på recept också. I dag vet vi att det gör skillnad.

ANNONS