Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MALMÖ 20230125
Statsminister Ulf Kristersson (M) under besök i Malmö Synagoga inför Förintelsens minnesdag.
Foto: Christine Olsson/ TT / kod 10430 Bild: Christine Olsson/TT
MALMÖ 20230125 Statsminister Ulf Kristersson (M) under besök i Malmö Synagoga inför Förintelsens minnesdag. Foto: Christine Olsson/ TT / kod 10430 Bild: Christine Olsson/TT

Katarina Erlingson: Engagemang kring Förintelsen skaver

Trots sin goda förmåga att låta och se tvärsäker ut har Ulf Kristerssons agerande de senaste åren skapat en osäkerhet kring hans inställning till Förintelsen och dess offer. Det sällskap han omger sig med skapar tvivel.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Den Judiska församlingen i Stockholm brukar låta statsministern eller andra ministrar hålla tal på Förintelsens dag den 27 januari varje år. I år är det i stället den avgående centerledaren Annie Lööf som håller talet.

– Hon har varit väldigt tydlig med var hon står och vilka värderingar hon har. Då ville man ge henne det utrymmet, säger Lena Posner Körösi, ordförande för Judiska Församlingen i Stockholm, till Expressen.

Ordföranden poängterar att det inte ska tolkas som en markering mot statsministern eller SD-samarbetet. Det verkar mera som att man vill ge uppdraget till Annie Lööf som ett sista uppdrag som partiledare. Sant eller inte, ordföranden kan knappast säga något annat om hon vill ha en rimlig relation med regeringen framöver.

Det vore konstigt om inte Kristerssons fräcka lögn till Förintelseöverlevaren Hédi Fried låg honom i fatet. För er som förträngt det, inför valet 2018 lovade han Hédi Fried att han aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna. Det fick han, med rätta, äta upp många gånger om när Moderaterna började närma sig SD och nu har regeringsmakten med stöd av detta parti.

Inför minnesdagen har statsminister Ulf Kristersson besökt synagogan i Malmö och han kommer att vara deltagare när Annie Lööf håller sitt tal inför den Judiska församlingen i Stockholm. Förhoppningsvis beror närvaron på ett genuint engagemang för judarna och för att vi aldrig får glömma Förintelsen, men som alltid är det vad man gör och inte vad man säger som brukar vara det avgörande för om man får människors förtroende eller inte. När man så uppenbart väljer makten framför att hålla ett viktigt löfte är det många som får anledning att tvivla på Ulf Kristersson. Det var ju knappast så att Hédi Fried tvingade honom att lova det där inför valet 2018.

Ulf Kristersson, hans parti och övriga partier i regeringen är duktiga på att vifta bort kritiken mot att de gjort sig beroende av SD för att komma till, och behålla, makten. Det är betydligt svårare att göra det i förhållande till judarna, som så uppenbart vet varför man ska akta sig för nazister och i förlängningen partier med rötter i denna avgrundsdjupa ideologi.

Det är mycket möjligt att Ulf Kristersson får tala i synagogan nästa år, men hans agerande kommer alltid att skava i dem som tar Förintelsen på högsta allvar och som aldrig någonsin vill att den upprepas. Det djupast mänskliga, att leva och göra det i frihet, har Förintelsens offer gått miste om. Detta trauma måste överlevarna och deras anhöriga leva med varje dag och då krävs det förtroendeingivande politiker som förstår det och agerar därefter.