STOCKHOLM 20211111
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) och  riksdagens talman Andreas Norlén vid en av dagens talmansrundor.
Foto: Jessica Gow / TT kod 10070
STOCKHOLM 20211111 Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) och riksdagens talman Andreas Norlén vid en av dagens talmansrundor. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

Katarina Erlingson: En svår balansgång trots framgångarna för Lööf

Ledare 12/11. Det ställningskrig om strandskydd och skogen som pågått länge mellan Miljöpartiet och Centerpartiet har försvunnit som genom ett trollslag. Partierna tävlar nu om vem som uppnått mest i uppgörelsen mellan Centerpartiet och regeringen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Som det verkar är det C som gått segrande ur striden, men det är kanske för tidigt att avgöra. Det har hänt förut att ändrade regler om strandskydd låtit så bra, men i praktisk verklighet har det visat sig lika svårt som någonsin förr att få bygga vid exempelvis en sjö i det halländska inlandet.

-Visst, djävulen sitter i detaljerna, så därför är det viktigt att lagtexten blir tydlig. Men kriterierna för de nya strandutvecklingsområdena är inte alls lika detaljerade som kriterierna för de hittillsvarande LIS-områdena, säger den halländske riksdagsledamoten Ola Johansson (C).

Han ser uppgörelsen som en framgång för det uthålliga arbete som lokala krafter ägnat sig åt under många år, bland andra det förra C-kommunrådet i Falkenberg Ingemar Johansson.

ANNONS

Numera är Per Svensson (S) kommunstyrelseordförande i Falkenbergs kommun. Trots ett uttalat engagemang för inlandet och landsbygden har han inte dragit en lans för ett förändrat strandskydd. Det har heller inte S på riksnivå. Där har det varit makten framför allt, sannolikt enbart därför har partiet varit på Centerpartiets sida i förhandlingarna.

Centerpartiet vet sitt värde för regeringen och har erkänt duktiga förhandlare. Att kommunicera ut segrarna är minst lika viktigt som att uppnå dem, och även här förefaller partiet ha goda förutsättningar. Man verkar ha sina väljare med sig enligt de opinionsmätningar som gjorts under hösten, och det finns ingen anledning att tro att det skulle ha ändrat sig. Väljarna vet vad alternativet skulle ha varit: en regering stödd av Sverigedemokraterna.

Som det parlamentariska läget ser ut finns det inte mycket annat att göra för Centerpartiet än att fortsätta stödja en S-ledd regering. Frågan är hur läget ser ut efter valet. Fram till dess är det en balansgång för C att kommunicera att man är ett borgerligt mittenparti samtidigt som man samarbetar så nära med S-regeringen.

De forna allianskamraterna gör sitt bästa för att sossesmeta Centerpartiet. Det kan emellertid slå tillbaka eftersom det kan försvåra ett samarbete i ett nytt parlamentariskt läge. I september 2022 kan läget vara annorlunda och då vill det till att man inte bränt alla broar.

ANNONS

Att gå balansgång mellan att stödja en S-ledd regering och att vara i opposition blir lätt otydligt för väljarna. Än så länge har Centerpartiet klarat att vingla fram på linan, men ju närmare valdagen kommer desto mer självständigt behöver partiet vara.

ANNONS