Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drönarleverans Drönare Bild: Roger Larsson
Drönarleverans Drönare Bild: Roger Larsson

Katarina Erlingson: En obehaglig markering med drönare

Ledare 18/1. Drönare över Ringhals? Det låter inte troligt, det tyckte åtminstone polisen till en början. Ringhalspersonal såg något drönarliknande och ringde polisen. I det naiva Sverige kan det låta som något ur en spionroman av John le Carré, men det är dags att vakna upp ur blåögdheten.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Särskilt när man hör att drönare har observerats över de andra två kärnkraftsområdena i Sverige, Forsmark och Oskarshamn. En samordnad kränkning och/eller markering från okända. Allvarligt så det förslår. Det kan förstås vara ett gäng teknikintresserade som vill visa sig på styva linan, men mest troligt är att det är en kraftfull signal från något annat land. Med tanke på den senaste tidens eskalerande krav och hot från Ryssland är det inte osannolikt att markeringen kommer därifrån. Säpo tar nu över utredningen från polismyndigheten, så någon offentlig redovisning kring vem som styrt drönarna kan vi inte vänta oss.

Det som är hög tid är att kärnkraftverken - och andra viktiga samhällsfunktioner - får varningssystem för drönare innan det händer allvarligare saker än "markeringar". Det borde ha tagits fram långt tidigare.

Det är surrealistiskt att höra hoten och kraven från Ryssland. Nato, EU och alliansfria länder som Sverige och Finland är på tårna och försöker agera på de sätt man kan utan att göra situationen värre. Bara det att den svenska försvarsmakten transporterar styrkor till Gotland känns olustigt. Det är förstås bra att Sverige kan och vill försvara sig, men att vi är närmare ett krig än på länge är synnerligen oroväckande.

Det "moderna" kriget pågår emellertid redan i cyberspace. Drönare över svenska kärnkraftverk, attacker mot ukrainska myndigheters hemsidor eller trollfabriker på nätet - allt måste tas i beaktande när vi svenskar nu måste sluta vara naiva.