Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 2021-06-04
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson kommenterar utredningen Fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder.  
Foto: Lars Schröder / TT / kod 10510 Bild: Lars Schröder/TT
STOCKHOLM 2021-06-04 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson kommenterar utredningen Fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder. Foto: Lars Schröder / TT / kod 10510 Bild: Lars Schröder/TT

En marginell reform värd en regeringskris?

Ledare 7/6. I fredags presenterades betänkandet av Utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion. Ansvarig utredare, hovrättsrådet Kazimir Åberg redogjorde, som sig bör, på härligt knastrande myndighetsprosa. Enligt betänkandet ska förändringarna träda i kraft från och med 1 juli 2022.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Trots ihärdiga försök från den samlade vänstern att måla fan på väggen, fick man inte direkt intrycket av att vi står vid ruinens brant.

Enligt det nya systemet, som alltså bara ska gälla nyproduktion och konverterade bostäder, kommer hyran inte få vara högre än hos jämförbara objekt, ökningen får inte överstiga konsumentprisindex, hyran får endast höjas en gång per år och hyresvärden måste meddela av vilka anledningar hyran höjs.

Den enda tillstymmelse till rött skynke var egentligen bara punkten om att "ändrade förhållanden" kan utgöra skäl för hyreshöjning. Åberg var dock tydlig med att "sedvanligt underhåll" inte får betraktas som sådana, utan att det snarare rör sig om förändringar av typen avsevärt förbättrad infrastruktur i närområdet.

Om hyresgästen vill bestrida en hyreshöjning kommer det inte vara ålagt med någon avgift att få sin sak prövad i hyresnämnden.

På en kort därpå följande presskonferens, utan tvekan för att kväva motståndet i dess linda, verkade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ändå försiktigt positiv till utredningen. Framför allt var han väldigt nöjd med regeringens egna insatser på bostadsområdet och inledde med att omsorgsfullt hylla de egna insatserna och sjunga investeringsstödets lov.

Vad som fördunklade ministerns uppsyn var om någon nämnde ordet marknadshyror, för det är detta inte alls. Gå ut, snurra och spotta tre gånger över vänster axel.

Det är alltså denna, ganska marginella förändring av hyressystemet som föranleder Vänsterpartiet att hota fälla regeringen. Detta är visserligen inget ovanligt, dylika hot har blivit något av V:s modus operandi på senaste tiden; man skulle kunna säga deras enda.

Det anmärkningsvärda är att hotet sammanfaller med en uttryckt önskan om att regera med stöd av Centerpartiet. Rent strategiskt är denna önskan lätt att förstå. Vänsterpartiet vill naturligtvis som alla partier få så stort genomslag för sin politik som möjligt, vilken du får i regeringsställning. Också för V står det klart att det traditionella vänsterblocket S, MP och V med stor sannolikhet inte kommer inneha någon majoritet även efter nästa val.

En sådan regering är nu varken sannolik eller önskvärd, C har meddelat att man inte är intresserad, och allt annat vore också ett vågspel bortom det rimligas gräns.

Så hur orealistisk inviten än är, så hade det ändå varit klädsamt att ackompanjera den med lite kompromissvilja. Den lyser för tillfället minst sagt med sin frånvaro.