Svevind Markbygden vindkraftspark utanför Piteå.
Svevind Markbygden vindkraftspark utanför Piteå. Bild: Sanna Tedeborg

Maria Haldesten: En höjdare för Halland som kan kosta på för vissa

Hållbara energisatsningar kräver bättre helhetssyn och hållbara ersättningssystem till dem som drabbas negativt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Nyss väckte natursköna platser i Veddigetrakten rubriker. Som av en ödets ironi presenterar nu ett danskt vindkraftsföretag sina planer på en extra hög vindkraftpark - i ungefär samma område.

Det är alltså inte bara fastigheter i Varberg som tenderar att bli allt högre. I det aktuella skogsområdet nordost om Veddige kan Hallands högsta vindkraftverk byggas - om planerna går i lås.

Det senare kan bli till glädje för fastighetsägare - men också bli till förfång - beroende på perspektiv.

Poängen med högre torn och större turbiner är att mer el kan produceras - även om de stora bladen snurrar långsammare. Och det finns en uttalad ambition även från myndighetshåll om att producera mer miljövänlig el med vindkraft. Därför väcker varje ny satsning berättigat intresse.

ANNONS

Och Varberg har onekligen hamnat i fokus vad gäller elproduktion på sistone - mot bakgrund av Vattenfalls tankar om att testbygga mindre modulära kärnkraft vid Ringhals.

För alla som svurit över elpriserna på sistone är dessa nyheter högintressanta. Och vad klimatet beträffar så finns uppenbara vinster att göra.

Men allt har en baksida. Satsningarna påverkar naturvärden - men även fastighetsvärden.

Villaägare som kan glädjas åt billigare el kan samtidigt komma att svära över att värdet på deras kåkar sjunker. En debattartikel från Villaägarnas Riksförbund i SvD lyfte nyligen frågan om kompensation till fastighetsägare som drabbas negativt när vindkraftsparker byggs. Till stöd för sin argumentation har de färska siffror från en ny specialstudie från KTH.

Redan förra året presenterade KTH-professorerna Hans Westlund, professor Mats Wilhelmsson en fallstudie som visade att:

"fastigheter inom 2 kilometer från ett vindkraftverk i genomsnitt har ett cirka 20 procent lägre pris än motsvarande fastigheter som ligger 20 kilometer eller längre från kraftverken. Den negativa effekten minskar med avståndet och är borta vid 6–8 km från vindkraftverken. Även kraftverkens höjd och antalet vindkraftverk har negativ inverkan på fastighetspriserna inom detta avstånd."

Markägare som arrenderar ut till vindkraftföretagen får förstås betalt. Men andra, påverkade, fastighetsägare i grannskapet blir utan ersättning.

ANNONS

Både KTH-forskarna och Villaägarna har pekat på att denna ordning är orättvis. Därför lobbar Villaägarna för att boende kring kraftparker kompenseras för värdeminskning av vindkraftsbolagen.

Frågan om kompensation är angelägen. Allt fler vindkraftsparker planeras över landet. Det är av vikt för energiförsörjningen. Men samtidigt växer motståndet - inte minst för att lokalbefolkning - men även exempelvis turistföretag - oroas av allt från bullerstörningar till förlorade naturvärden.

Det finns grund för oron, som måste tas på allvar. Hållbara energisatsningar kräver också hållbara system för ersättning till dem som drabbad negativt.

LÄS MER:Planer för ny vindkraftspark strax utanför Varberg

ANNONS