Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

En given valfråga

En bred uppgörelse om migrationspolitiken är nödvändig, men hur maktförhållandena ska se ut i den förhandlingen bestämmer väljarna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 8/5. Partiledardebatten i SVT:s Agenda på söndagen visar att mycket i den kommande valkampanjen kommer handla om migrationen. Även när ämnet för debatten var jobb och välfärd eller lag och ordning hamnade diskussionen ofta i frågor kopplade till det svenska flyktingmottagandet.

Vill partierna sätta fokus på andra frågor valåret 2018 får det i så fall ske genom en bred och blocköverskridande överenskommelse som sätter ramarna för invandringspolitiken redan denna sommar.

Moderaterna kan mycket väl tänka sig en sådan uppgörelse här och nu, detta efter att Socialdemokraterna presenterat sin nya striktare hållning i frågan. Stefan Löfven lär dock vara mindre intresserad då hans parti har nytta av att det är lika splittrat på oppositionens sida som det är i hans rödgröna gäng.

ANNONS

När det gäller splittringen inom Alliansen på detta område vill många gärna lägga hela skulden Centerpartiet. Då glömmer man bort att det är Annie Lööf och hennes parti som i stora drag står fast vid det man gick till val på 2014, medan det är andra partier som övergivit sina tidigare linjer.

Att ompröva sin politik är givetvis alltid viktigt, men med tanke på att diskussionen om brutna vallöften samtidigt ofta är vanligt förekommande är det uppenbart att det går att se på situationen ur flera perspektiv.

Splittringen mellan S och MP i frågan är troligen ett mindre problem, åtminstone efter valet i höst. Det låga väljarstödet för Miljöpartiet håller i sig och stärktes knappast av en svag insats av Isabella Lövin i söndagens debatt. Språkrörspartiet lever farligt.

Att så mycket av debatten ändå kom att handla om migrationen pekar tydligt på att det vore bra med den breda uppgörelse som en del partier efterlyser. Det behövs verkligen något mer långsiktigt att utgå ifrån. En långsiktig överenskommelse över blockgränserna lär det dock bli först efter årets valrörelse, därmed är det upp till väljarna att påverka hur maktförhållandena ska se ut när parterna sätter sig vid förhandlingsbordet.

ANNONS